Külföld

Ismét harcolhatnak Wagner-zsoldosok Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 27. 17:27

Az ukrán hadsereg szóvivője szerint a Wagner-csoport harcosaiból már csak 500-an lehetnek Fehéroroszországban.

Több egykori Wagner-zsoldos, aki Fehéroroszországban tartózkodott, szerződést írt alá az orosz védelmi minisztériummal, és ismét feltűntek Ukrajnában, a keleti fronton – mondta Illja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az MTI szerint.

A szóvivő azt is elmondta, a fegyveresek egy része Afrikába ment, ugyanakkor egy másik részük a keleti haderőcsoport területén harcol.

Java részük Fehéroroszországból jött, ahol táboraik voltak, most különböző alakulatokhoz osztják be őket. A szóvivő szerint a zsoldosok már nem jelentenek akkora fenyegetést, amióta a vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin meghalt.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője a hírportálnak elmondta, hogy több mint hatezer Wagner-zsoldos tartózkodott Fehéroroszország területén, mostanra viszont csupán körülbelül ötszázan maradtak.

Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője szerint lassan halad az offenzíva, és az idő nem az ukránoknak kedvez:


Nyitókép: Reuters

#Külföld#wagner-csoport#wagner-zsoldossereg#ukrajna#front#afrika

Címlapról ajánljuk