Külföld

Óvodásokat menetgyakorlatoztatnak, idősebbekkel lövészárkokat ásatnak Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 24. 9:32

Egyre inkább militarizálódik az ország, a gyerekeket lőni és gránátot dobni tanítják.

Oroszországban az óvodás gyerekek egyenruhát öltenek, és menetgyakorlaton vesznek részt, az idősebbeket pedig megtanítják lövészárkokat ásni, gránátot dobni és éles lőszerrel lőni – írta a CNN.

A militarizálódást mutatja az is, hogy országszerte dicsőítik az iskolákban a fegyveres szolgálatot, sok helyen pedig tinédzserek alakítanak „önkéntes társaságokat”. A folyamat nem spontán következménye az ukrajnai háborúnak, a CNN szerint ugyanis ezt a moszkvai kormány idézte elő szándékosan. Még a tantervet is megváltoztatták, így „A szülőföld biztonságának és védelmének alapjai” címmel kötelező órákat tartanak a katonai-hazafias értékekről, a frissített történelemkönyvek pedig az orosz katonai diadalokat hangsúlyozzák.

Szergej Kravcov oktatási miniszter azt mondta, hogy jelenleg mintegy 10 ezer úgynevezett katonai-hazafias klub működik az orosz iskolákban és főiskolákon, ezeknek negyedmillió tagjuk van. 

Az oktatási minisztérium tanfolyamokat hirdetett, amelyeken a diákok katonai egységeket látogatnak meg, és katonai-sportjátékokat játszanak, találkoznak a személyzettel és a veteránokkal, valamint drónvezérlést is tanulnak. 

A középiskolás diákokat éles lőszer használatára is megtanítják. A rendszert idén még csak tesztelik és várhatóan jövőre vezetik be.

Az Oroszország története című új tankönyv borítóján a krími híd látható, és egy új fejezetet szenteltek Ukrajna közelmúltbeli történelmének. Beszédesek a fejezetek címei is: „A történelem meghamisítása”, „A nácizmus újjáéledése”, „Ukrán neonácizmus” és „Oroszország a hősök országa” című rovatai.

A CNN kutatása szerint Oroszországban hét-nyolc éves gyerekek kapnak alapvető katonai kiképzést. Júliusban például Belgorodban hívójeleket adtak maguknak a gyerekek, és olyan gyakorlatokon vettek részt, amelyek magukban foglalták az automata fegyverek használatát, a géppuska összeszerelését és az akadálypályán való átjutást.

Májusban Krasznodarban több tucat, hét-nyolc évesnél nem idősebb gyerek vonult fel katonai és haditengerészeti egyenruhában, néhányan automata fegyverutánzatot szorongatva.

Magyarországon tesztüzemben indult el a honvédelem tantárgy, egy javaslat szerint pedig a Honvédelmi Minisztérium az iskolai egyéb szabadidős (fakultatív) foglalkozás keretében tervezi bevezetni a tanulók lőgyakorlatát.

Nyitókép: Anton Vaganov/Reuters

#Külföld#gránát#orosz-ukrán háború#ukrajna#kiképzés#gyerekek#oroszország

Címlapról ajánljuk