Külföld

Magyarország megvétózta az Azerbajdzsánt elítélő közös uniós nyilatkozatot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 22. 16:04

A magyar vétó miatt az EU nem tudta az összes tagállam nevében felszólítani Azerbajdzsánt, hogy ne kövessen el atrocitásokat Hegyi-Karabah örmény lakossága ellen.

Magyarország megvétózta az Európai Unió tagállamai által megfogalmazott közös nyilatkozatot, a Hegyi-Karabah térségében kialakult helyzettel kapcsolatban, írja az azeri Trend, uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az azeri lap szerint a Josep Borrell által jegyzett, 27 tagállam által aláírt közös uniós állásfoglalás elítélte volna Azerbajdzsánt, de Magyarország vétót nyújtott be elfogadása ellen.

A hivatalos azeri álláspont szerint szeptember 19-én antiterrorista hadműveletet indított Azerbajdzsán Hegyi-Karabah térségében, hogy kiűzze az ott illegálisan tartózkodó örmény fegyveres erőket. Másnapra ellenőrzésük alá vontak több mint 90 örmény harcálláspontot, és az örmény hadsereg ki is vonult a térségből feladva azt.


A magyar vétó miatt a nyilatkozatot végül Josep Borrell saját nevében adta ki, így viszont jóval súlytalanabb és nincs mögötte az EU-s tagállamok együttes szankciók kiszabását lehetővé tevő ereje.

A nyilatkozatban a következőket fogalmazta meg az Európia Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője:

  • Az Európai Unió elítéli az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah örmény lakossága elleni katonai műveletet, és sajnálatát fejezi ki az eszkaláció által okozott halálesetek miatt. 
  • Tudomásul vettük a vonatkozó bejelentéseket, amelyek szerint tűzszüneti megállapodás született. Elvárjuk az ellenségeskedések azonnali és teljes beszüntetését, és a tűzszünet tiszteletben tartását.
  • Az EU felszólítja Azerbajdzsánt, hogy a Nemzetközi Bíróság 2023. februári és júliusi rendeleteivel összhangban tegye lehetővé a humanitárius segítségnyújtás azonnali és akadálytalan bejutását a rászoruló lakossághoz, többek között a Lachin-folyosó teljes körű újranyitása révén. A humanitárius szereplőknek képesnek kell lenniük arra, hogy szabadon működjenek. Az EU és tagállamai készen állnak a sürgős humanitárius segítségnyújtásra.
  • Az EU felszólítja Bakut és karabahi örményeket, hogy sürgősen kezdjenek átfogó és átlátható párbeszédet.
  • Azerbajdzsán felelős a karabahi örmények jogainak és biztonságának biztosításáért, beleértve azt a jogot is, hogy megfélemlítés és megkülönböztetés nélkül otthonukban éljenek. A polgári lakosság katonai vagy egyéb eszközökkel történő kényszerű lakóhelyelhagyására az EU határozott választ fog adni.
  • Az EU készen áll arra, hogy megfelelő intézkedéseket hozzon a helyzet további romlása esetén.

Azerbajdzsánnal a magyar kormány évek óta baráti viszonyt ápol, Orbán Viktor magyar miniszterelnök legutóbb augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén találkozott Budapesten Ilham Alijev azeri elnökkel.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő (jobbra) fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#európai unió#azerbajdzsán#örményország#Hegyi-Karabah#magyarország#vétó

Címlapról ajánljuk