Külföld

Elárulta Donáth Anna, miért szavazott nemmel a prostitúcióról szóló uniós állásfoglalásra

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 24. 13:51

A momentumos képviselő szerint az elfogadott dokumentum inkább kriminalizálná a jelenséget.

Prostitúcióról szóló állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament, bár arról továbbra is megoszlik a képviselők véleménye, hogy tiltani vagy szabályozni kell a jelenséget – írta a Szabad Európa

A végül elfogadott anyagban a következők állnak:

  • Az EU-szerte eltérő szabályozások vezetnek a szervezett bűnözéshez.
  • A prostitúcióban élők marginalizálódnak és kriminalizálódnak, ami akadályozza az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket.
  • A kereslet csökkentése megelőzné és csökkentené az embercsempészetet.
  • A bizottságnak közös uniós iránymutatásokat kell kidolgoznia, amelyek garantálják a prostitúcióban részt vevők alapvető jogait.

A hozzászóló parlamenti képviselők közül sokan a húszéves svéd modellt ajánlották – amelyet azóta Írországban, Norvégiában, Franciaországban és Izlandban is bevezettek –, ahol a szexuális szolgáltatás megvásárlása a büntetendő, emiatt nem lehet a prostituáltat számonkérni. Ezzel a prostitúció jelentősen visszaszorult Svédországban – állították svéd képviselők.

Az EP-ajánlás ellenszavazói között szép számmal voltak a liberális Renew Europe képviselői, például Karen Melchior. Utóbbi azt mondta, hogy azokat is meg kellene hallgatni, akik önkéntesen választják ezt a foglalkozást. „A szervezett bűnözésre és az emberkereskedelemre természetesen nemet kell mondani, de ez a jelentés megfosztja a felnőtt embereket attól, hogy igent vagy nemet mondjanak. A prostituáltaknak is vannak jogaik” – jelentette ki Karen Melchior.

A DK képviselői és a szintén baloldali Ujhelyi István támogatta az állásfoglalást, a momentumos Donáth Anna ellenezte, míg a Fidesz képviselői és a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott.

Donáth Anna nevében a Momentum az rtl.hu-val azt közölte, hogy a javaslatra azért szavazott nemmel a képviselő, mert az a szexuális szolgáltatások vásárlásának büntetésére és a kriminalizálásra helyezi a hangsúlyt, ahelyett, hogy az ebben dolgozók jogainak és egészségének védelmével foglalkozna.

Donáth Anna az úgynevezett holland modellt támogatja, amely szerint a kriminalizálás helyett inkább a szexmunkások jogainak, valamint fizikai és mentális egészségének védelmére kell koncentrálni. Olyan, szabályozott kereteket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy biztonságban és méltósággal végezhessék munkájukat – írta a párt.

Augusztusban lányokat futtató családi vállalkozást buktatott le a Nemzeti Nyomozó Iroda a német rendőrséggel közösen. A Heves megyei banda tagjai Németországban kényszeríthettek prostitúcióra magyar nőket éveken át. A prostituáltak csak a napi megélhetésükre kaptak pénzt, futtatóik még az abortuszt is luxusnak találták, így amikor az egyik lány teherbe esett, arra akarták rávenni, hogy házi praktikákkal vetesse el a babáját:


Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Külföld#európai unió#donáth anna#momentum#prostitúció

Címlapról ajánljuk