EUEurópa

Áttörés az uniós pénzek ügyében: ekkor engedhet az EU

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 10:25

Azt remélik, hogy Budapest ezek után hozzájárul Ukrajna támogatásához. 

Magyarország november végén megkaphatja az Európai Bizottságtól a korábban befagyasztott uniós források több mint felét, 13 milliárd eurót, szemlézte a Financial Times cikkét a 444.hu. Azt remélik, hogy Budapest ezek után hozzájárul a költségvetés megemeléséhez és Ukrajna támogatásának folytatásához. AZ Európai Bizottság Ukrajnát 50 milliárd euróval támogatná.

Brüsszel a 13 milliárd euró felszabadítását a májusban bevezetett magyar igazságügyi reformokkal indokolná. Szeptember végén levélben kértek pontosítást a magyar kormánytól, amint befut a válasz, az értékelés folytatódik.

Elfogadhatatlan, ha egy tagállam úgy akar hozzáférni uniós pénzekhez, hogy közben nem tartja be a jogállamisági feltételeket – mondta Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban. Az unió helyzetéről szóló szeptemberi évértékelőjében arról beszélt, vizsgálatot indítanak a kínai elektromos autók piactorzító hatása miatt. A Fidesz szerint az uniós korrupciós ügyekre továbbra sem kaptak választ, miközben a bizottság a támogatások visszatartásával zsarolja Magyarországot:


Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images

#Európa#európai unió#uniós pénzek#európai bizottság#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk