Külföld

Elítélte Szijjártó Péter minszki látogatását az Európai Parlament

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 13. 20:20

Az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalás szerint a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatás ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.

Az Európai Parlament szerdán elfogadott állásfoglalásban ismét elítélte Szijjártó Péter külügyminisztert, amiért 2023. februárjában Fehéroroszországba látogatott, írja a hvg.hu.

Az Európai Parlament (EP) 2023. szeptember 13-i állásfoglalása a Belarusszal fennálló Európai Uniós kapcsolatokról szól, és hosszan sorolja az Ukrajna ellen 2022. februárjában totális háborút indító Oroszország legfőbb szövetségesének bűneit.

Az állásfoglalás szerint a 2020. augusztus 9-i „csalárd elnökválasztás után három évvel Aljakszandr Lukasenka illegitim rezsimje súlyosbítja a belarusz nép elleni szisztematikus elnyomását”. A fehérorosz bíróságok politikai indíttatású vádak alapján több mint 3000 személyt ítéltek el, és több mint 1500 személyt tartanak fogva politikai okokból, miközben további ezreket kínoznak meg, olvasható a dokumentumban. Az EP elítélően nyilatkozott a Lukasenka-rezsimről, ami többek között bezárt több száz médiaorgánumot és törölt a nyilvántartásból több mint 1000 nem kormányzati szervezetet.  

A nyilatkozat 1. pontjában a képviselők a leghatározottabban elítélték „a Lukasenka-rezsim által folyamatosan elkövetett, korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, beleértve a rossz bánásmód és kínzás számos esetét, valamint a politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek, például újságírók, emberi jogvédők, független szakszervezeti aktivisták és mások teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását”.

A 27. pontban kitérnek Szijjártó Péter diplomáciai lépéseire, amivel kapcsolatban az EU

sajnálatát fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.

A hvg.hu cikke szerint az EP állásfoglalását 453 igen és 21 nem szavazattal fogadták el a képviselők. Nemmel szavazott mind a hat jelenlévő fideszes EP-tag: Bocskor Andrea, Deli Andor, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

A Beloruszról szóló vitában Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos is elítélően szólt az elnyomó fehérorosz rendszerről, leszögezve, hogy a Lukasenka-rezsim aláássa a nemzetközi biztonságot, kétszer is megpróbálta mesterségesen gerjesztett migránshullámokkal destabilizálni az EU-t.

Az Európai Parlament 2023. március 15-én állásfoglalást bocsátott ki „a belarusz nép elnyomásáról”, amiben akkor is határozottan elítélték Szijjártó Péter minszki útját. 

Szijjártó Péter év elején Alekszandr Cservjakov gazdasági miniszterrel tárgyalt a fehérorosz fővárosban:


Hadházy Ákos a látogatás után azt mondta, hogy tisztáznia kellene Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy tárgyaltak-e orosz politikussal. A független képviselő vette észre, hogy a magyar delegációval egy időben egy orosz kormánygép is a fehérorosz fővárosban járt. A Külügyminisztérium azt közölte, Szijjártó Péter csak a belarusz kormány tagjaival tárgyalt. Arra nem válaszoltak, hogy a delegációból másvalaki találkozott-e orosz politikussal.


Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Külföld#európai unió#európai parlament#belarusz#minszk#szijjártó péter#elítélték

Címlapról ajánljuk