Külföld

Az Európai Parlament elítélte Szijjártó minszki vizitjét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 16. 13:33

A magyar külügyminiszter február 13-i látogatása ellentétben áll az Ukrajna elleni orosz és belorusz agresszióval kapcsolatos EU-s politikával.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter február 13-án, hétfőn Minszkbe utazott. A magyar politikus volt az első magas rangú tisztviselő egy európai uniós tagállamból, aki Fehéroroszországba látogatott azóta, hogy a 2020-as elnökválasztást követően tömegtüntetések törtek ki, amit a hatóságok brutálisan szétvertek.

Szijjártó útjára éppen akkor kerül sor, amikor az Európai Unió újabb szankciós csomagról egyeztetett Belarusz ellen. A büntetőintézkedések egyik oka a tömegtüntetéseket követő elnyomás, a másik pedig, hogy orosz csapatok Belarusz területéről támadják Ukrajnát.


A magyar diplomácia vezetője Szjarhej Alejnyik külügyminiszterrel az Ukrajnában dúló fegyveres konfliktusról tárgyalt. A tárgyalás után közös sajtótájékoztatót tartottak, amin Szijjártó Péter elismételte a magyar kormány ismert álláspontját, ami szerint azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Szijjártó állítása szerint arra kérte  kollégáját, hogy Belarusz is tegyen meg mindent a béke érdekében, és tegyen meg mindent a háború elhúzódása és eszkalációja ellen.


Szijjártó Alekszandr Cservjakov gazdasági miniszterrel a Magyarország és Fehéroroszország közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséről is tárgyalt a szankciók által nem érintett területeken, például a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban.

Az Európai Parlament 2023. március 15-án állásfoglalást bocsátott ki „a belarusz nép elnyomásáról”, amiben határozottan elítélték Szijjártó Péter minszki útját. Az Európai Parlament – jogi következményekkel nem járó – dokumentumában ez olvasható:

Az Európai Parlament (...) elítél minden olyan fellépést, beleértve a de facto hatóságoknál Minszkben tett magas rangú látogatásokat, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Unió egyértelműen nem ismeri el a Lukasenka-rezsimet; ezzel összefüggésben sajnálatát fejezi ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatása miatt, amely ellentétben áll a Belarusszal és az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával, és helyteleníti, hogy egyes tagállamok továbbra is schengeni vízumokat adnak ki az Aljakszandr Lukasenkához közel álló személyeknek

A szavazási jegyzőkönyv alapján a fideszes EP-képviselők nem szavazták meg az EP-állásfoglalást, írja a Telex. Az állásfoglalást 557 igen, 25 nem, 40 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Külföld#európai unió#orosz-ukrán háború#szijjártó péter#belarusz#minszk#európai parlament#elítélték

Címlapról ajánljuk