Belföld

Miután hazatért Belaruszból, egy Duna-parti étteremben fogadta kirgiz kollégáját Szijjártó Péter

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 14. 7:00

A magyar külügyminiszter Minszkben és Dunakeszin, a Csurgó Étteremben is azt hangoztatta, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Sűrű napja volt hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. A magyar diplomácia vezetője délelőtt Fehéroroszországban tárgyalt Szjarhej Alejnyik külügyminiszterrel és Alekszandr Cservjakov gazdasági miniszterrel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a belarusz és a magyar külügyminiszter az Ukrajnában dúló fegyveres konfliktusról tárgyalt egymással. A tárgyalás után közös sajtótájékoztatót tartottak, amin Szijjártó Péter elismételte a magyar kormány ismert álláspontját, ami szerint azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Mi, magyarok a béke pártján állunk

– jelentette ki Szijjártó, aki állítása szerint arra kérte  kollégáját, hogy

Belarusz is tegyen meg mindent a béke érdekében, és tegyen meg mindent a háború elhúzódása és eszkalációja ellen.

Szijjártó arra számít, hogy támadások érik majd a fehéroroszországi látogatása miatt. „Én erre egy dolgot szeretnék mondani. A magyar álláspont mindig világos volt: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani” – mondta ezzel kapcsolatban. „Mert ha a kommunikációs csatornákat bezárjuk, akkor feladjuk a béke reményét. És mi nem hogy nem akarjuk feladni a béke reményét, mi békét akarunk” – tette hozzá. Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország és Belarusz is felajánlotta saját területét és kapacitásait a felek közötti béketárgyalások céljára.


Ezen kívül a Magyarország és Fehéroroszország közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséről is tárgyaltak a szankciók által nem érintett területeken, például a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban. Emellett a felek kicserélték a fuvarengedélyeket, ezzel elhárultak a jogi akadályok azelől, hogy a magyar és a belarusz vállalatok egymás országaiba szállítsanak.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a magyar kormány növelni fogja az Uszpenszkij-székesegyház felújításához adott forrásokat. (A magyar kormány 2020-ban döntött arról, hogy 165 millió forinttal támogatja a Belarusz Köztársaság Mogiljev városában található, Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv székesegyház rekonstrukcióját.)

Minszkből történő hazaérkezése után Szijjártó Péter hétfő este Dunakeszin fogadta Dzsinbek Kulubajevet, Kirgizisztán külügyminiszterét. Erről Facebook-oldalán számolt be a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta, hogy a transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik, utalva az Ukrajnában zajló háborúra.

Kulubajevvel megegyeztek abban, hogy

Kirgizisztánnak és vele együtt a komplett közép-ázsiai térségnek is az az érdeke, hogy az Ukrajnában zajló háború minél előbb véget érjen (…) Megerősítettük közös célunkat: minél előbb legyen béke Ukrajnában.

A Dunakeszin élő Szijjártó Péter egy helyi étteremben, a duna-parti Csurgó Étteremben látta vendégül vacsorán a kirgiz külügyminisztert. Ilyesmire már korábban is volt példa, legutóbb például Ahn Duk-geun korei gazdasági miniszterrel tárgyalt a dunakeszi éttermben.


Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Belföld#szijjártó péter#orosz-ukrán háború#fehéroroszország#kirgizisztán#dunakeszi#étterem

Címlapról ajánljuk