Belföld

A kormány válaszaitól függ, megindulnak-e végre az uniós pénzek Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 26. 10:49

Az igazságügyi reformról érdeklődik Brüsszel, a tét 13 milliárd euró.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn levélben kért információkat a kormánytól arról, hogyan hajtja végre a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások nagy részének felszabadításához kötött igazságügyi reformot – írta a Népszava. Korábban a Szabad Európa is arról írt, a kérdésekre adott válaszok értékelésétől függ, megnyílik-e a pénzcsap Magyarország számára. 

Ha kedvező minősítést ad Brüsszel, akkor néhány hónapon belül elindulhatnak a kifizetések a hét évre mintegy 22 milliárd eurót tartalmazó kohéziós borítékból.

Az igazságügyi reform Brüsszel által elvárt végrehajtása a 22 milliárd eurós kohéziós támogatási összegből elvileg 13 milliárdot szabadíthat fel hét év alatt. A maradék szűk 9 milliárd is ideiglenes zár alatt van: 6,3 milliárd az uniós alapok felhasználását veszélyeztető korrupció, további 2,6 milliárd pedig az akadémiai szabadságot, a melegek és a migránsok jogait csorbító jogszabályok miatt.

Külön borítékban vár felhasználásra az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, amelyet Magyarország a járvány utáni gazdasági helyreállításra kapna. Ehhez 27 szuperfeltételt kell teljesítenie, amelyekből csak négyet tesz ki az igazságügyi reform, a fennmaradók közül pedig még 10-11 kisebb-nagyobb elvárás végrehajtásával adós. A kormány augusztus végén kérelmet nyújtott be 3,9 milliárd euró összegű hitelre is az EU helyreállítási alapjából. Ennek felhasználásához is végre kell hajtania a több mint kéttucat „mérföldkövet” – írta a Népszava.

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#európai unió#támogatás#jogállamiság

Címlapról ajánljuk