Külföld

Nem szállít tovább fegyvereket Lengyelország Ukrajnának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 21. 7:49

Mélypontjára zuhant a lengyel-ukrán barátság a gabonavita miatt, a lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy nem adnak több fegyvert Ukrajnának.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerda esti rendkívüli tévébeszédében bejelentette, hogy Lengyelország leállítja az Ukrajnának szánt fegyverek szállítását, írja a BBC. A lépésre az ukrán gabonaexport miatt kialakult diplomáciai feszültség gyors eszkalálódása után szánta el magát a lengyel kormány.

Ukrajna legerősebb katonai és diplomáciai szövetségesét veszítheti el, ha nem sikerül rendezni a két ország közti vitás kérdéseket.

Nem szállítunk tovább fegyvereket Ukrajnába, inkább több modern fegyvert vásárolunk Lengyelországnak 

– mondta Mateusz Morawiecki.

Vitás gabona

A diplomáciai feszültség kiindulópontja az, hogy májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó behozatalát. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt, hiszen a szomszédos országokba irányuló ukrán gabonaáradat hatással volt azok jövedelmére. 

Az Európai Bizottság múlt hét pénteken arról döntött, hogy feloldja az ukrán gabona behozatali tilalmát, azaz engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az EU-ban. Erre válaszul Magyarország, Lengyelország és Szlovákia úgy döntött, figyelmen kívül hagyja az EU-s döntést és fenntartják az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat. Lengyelország például azt közölte, hogy szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, miközben továbbra is lehetővé teszi az ukrán gabonafélék tranzitját a saját területén keresztül. 

Az Európai Bizottság vasárnap konstruktivitásra szólította fel Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, miután a felsorolt tagállamok egyoldalúan kijelentették, hogy az uniós testület döntésével ellentétesen továbbra is tiltják az Ukrajnából származó gabonaimportot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt nyilatkozta, hogy Kijev pert kezdeményez a Kereskedelmi Világszervezetnél Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek további kitiltása miatt. „Fontos bebizonyítani, hogy ezek a lépések jogilag helytelenek. Ezért fogunk jogi eljárást indítani.” Ukrajna hétfőn panasszal fordult a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). 

Zelenszkij beszéde után eszkalálódott a helyzet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ-közgyűlésben arról beszélt, hogy aggodalommal tölti el, hogy „néhányan Európában szolidaritást színlelnek a politikai színtéren”, ami „a gabonaszállítást thrillerré változtatja, és ezzel valójában egy moszkvai színésznek készítik elő a színpadot”.

„Ukrajnának a gabonaexportot érintő döntéseknél észben kell tartania, hogy támogatást kap Lengyelországtól” – mondta Andrzej Duda lengyel elnök újságíróknak, kedden, az ENSZ-közgyűlésen mondott beszédét követően.

Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte szerdán az ukrán elnök szavait. „Az ukrán kormányzat igazából eltaszítja az őt támogató kezeket” – jelentette ki Przydacz, emlékeztetve arra, hogy Lengyelország az utóbbi hónapokban kulcsszerepet játszott az Ukrajnát támogató politikában. Przydacz szerint a lengyel gazdasági érdekek védelmétől eltekintve, biztonságpolitikai szempontból fontos, hogy Varsó támogassa Kijevet az ukrajnai háborúban. „Minél messzebb van az orosz hadsereg a lengyel határtól, annál jobb” – jelentette ki.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is kommentálta Zelenszkij beszédét: „Remélem, hogy ezek a szavak nem Lengyelországnak szólnak. A mi országunk neve nem hangzott el, ezért nem szeretném így értelmezni őket” –  mondta a szóvivő az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. „Az ilyen helyzetekben mindig higgadt kifejezésekre van szükség.”

A külügyminisztérium ezután bejelentette, hogy az ukrán elnök beszéde miatt bekérették Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét. Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő erre úgy reagált, hogy Ukrajna a mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos helyzet konstruktív megoldását szorgalmazza. A szóvivő felszólította a lengyel felet, hogy „tegyék félre az érzelmeket”, és fontolják meg az ukrán javaslatokat a probléma megoldására. „Az ukrán fél konstruktív utat kínált Lengyelországnak a gabonakérdés megoldására. Arra számítunk, hogy javaslataink alapján a párbeszéd konstruktív irányba terelhető” – mondta Nyikolenko.

Szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is igazságtalannak nevezte Zelenszkij kijelentését, és biztosított afelől, hogy Lengyelország kész segíteni Ukrajnának, de „nem a lengyel piac destabilizálása árán”. Morawiecki hangsúlyozta: Varsó elvárja, hogy Kijev megértse az ő érdekeit. „Figyelmeztetem az ukrán vezetést, hogy amennyiben ilyen módon eszkalálják a konfliktust, újabb termékeket veszünk fel a tilalmi listánkra” – jelentette ki a miniszterelnök.

A gabonaexport kérdése különösen érzékeny Lengyelország esetében, ahol októberben választások lesznek, és ahol a gazdák a kormányzó nacionalista PiS párt kulcsfontosságú szavazói közé tartoznak.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij és Mateusz Morawiecki Varsóban, 2023 áprilisában – Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#lengyelország#ukrajna#diplomácia#gabonaexport#gabona#ukrán gabona

Címlapról ajánljuk