Külföld

Ukrajna visszaszerezte az irányítást a Krím közelében fekvő kulcsfontosságú tengeri fúrótornyok fölött

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 9:27

Orosz bloggerek szerint a tornyokat már egy éve nem használták, de a Krím hivatalosan még nem reagált az ukrán katonai hírszerzés közleményére.

Az ukrán erők visszaszereztek Oroszországtól két Krímhez közeli tengeri gáz- és olajfúróplatformot, írja a Guardian az ukrán katonai hírszerzés közlésére hivatkozva. A Telegramon hétfőn kiadott közleményben a szolgálat közölte, az ukrán haderő egy „egyedülálló művelet” keretében visszafoglalták a Bojko-tornyok ​​néven ismert fúrótornyokat. A platformokat már 2015 Oroszország tartotta ellenőrzése alatt, a Krím annektálása után egy évvel foglalták el a fontos tornyokat.

Moszkva katonai célokra használta a platformokat az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Mielőtt Oroszország elfoglalta volna a Krím-félszigetet, Ukrajna földgázának jelentős részét a Fekete-tengerből nyerték ki, a tornyok nemcsak a Krímnek, hanem Ukrajna szárazföldi régiói számára is gázt biztosítottak. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta azonnal az ukrán követelést, de az elmúlt hetekben azt állította, hogy orosz harci repülőgépek több ukrán katonai motorcsónakot is megsemmisítettek a térségben.

Bár az orosz vezetés hivatalosan nem kommentálta az esetet, orosz katonai bloggerek már posztoltak az üggyel kapcsolatban. Azt írták, hogy a platformokat már több mint egy éve nem használták. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban már bejelentette, hogy mindent meg fognak tenni a Krím visszafoglalásáért, ezzel egy időben felszólította a nemzetközi szövetségeseket, hogy támogassák ezt az erőfeszítést.

Nyitókép (illusztráció): Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#krím#fúrótorony#földgáz#olaj

Címlapról ajánljuk