Külföld

A lengyel miniszterelnök Zelenszkijnek: Soha többé ne sértegesse a lengyeleket!

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 23. 8:57

Hirtelen fagyossá vált az ukrán-lengyel viszony.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy kampányrendezvényen üzent Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Morawiecki azt mondta, hogy

Zelenszkij soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogy azt az ENSZ-ben tartott beszédében tette

idézi a lengyel miniszterelnököt a CNN.

Az ukrán elnök a szóban forgó beszédében arról beszélt, hogy egyes barátinak nevezett országok csak „színlelik a szolidaritást a politika színházában”, de mindeközben „thrillert csinálnak az ukrán gabona ügyéből”. Zelenszkij azt az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett embargót nehezményezi, amelyhez Lengyelország mellett csatlakozott Szlovákia és Magyarország is. Zelenszkij szerint az említett országok a saját szerepüket játsszák, de valójában „egy moszkvai színésznek segítenek előkészíteni a terepet”.

Az esetből kisebb botrány lett, a lengyel külügy behívatta az ukrán nagykövetet is, a lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: nem fogják kockáztatni a lengyel mezőgazdaság stabilitását azzal, hogy ráeresztik az ukrán importot a piacra. A lengyelek emellett azt is közölték, hogy a jövőben nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának, mivel – ahogy ők fogalmaztak – előbb Lengyelországot fogják felfegyverezni.

Nyitókép: Omar Marques / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#lengyelország#oroszország#gabona#behozatal#embargó

Címlapról ajánljuk