Külföld

Beperli Ukrajna Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 14:36

És még két másik államot az ukrán mezőgazdasági termékek kitiltása miatt.

Kijev pert kezdeményez a Kereskedelmi Világszervezetnél Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek további kitiltása miatt – vette észre a Politico cikkét az Euronews

Tarasz Kacska gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes a Politicónak adott interjújában elmondta, hogy országa saját tilalmakkal készül megtorlásra az eszkalálódó kereskedelmi konfliktusban.

Az ukrán válaszlépés oka, hogy a három tagállam úgy döntött, figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság múlt pénteki döntését arról, hogy feloldja az ukrán gabona behozatali tilalmát, azaz engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az EU-ban. „A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik” – mondta Kacska.

A miniszterhelyettes úgy vélte, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel szemben nem csupán az EU belügye, hanem felveti azt, amit „a legnagyobb rendszerszintű aggodalomnak” nevezett: bízhatnak-e a nemzetközi kereskedelmi partnerek abban, hogy Brüsszel az EU nevében beszél?

– idézi őt az Euronews.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt nyilatkozta: 

Fontos bebizonyítani, hogy ezek a lépések jogilag helytelenek. Ezért fogunk holnap jogi eljárást indítani.

Ahogy korábban megírtuk, az Európai Bizottság vasárnap konstruktivitásra szólította fel Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, miután a felsorolt tagállamok egyoldalúan kijelentették, hogy az uniós testület döntésével ellentétesen továbbra is tiltják az Ukrajnából származó gabonaimportot.

Az ügy előzménye, hogy májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó behozatalát. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt, hiszen a szomszédos országokba irányuló ukrán gabonaáradat hatással volt azok jövedelmére.

Nyitókép: OLEG PETRASYUK/Pool via REUTERS

#Külföld#ukrán gabona#gabona#gabonaegyezmény#eu#behozatali tilalom#per#ukrajna#magyarország#lengyelország#szlovákia#gabonaértékesítés#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk