Külföld

Azt kéri Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy az EU oldja fel a barnamedvék védettségét

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 21. 16:30

Egyre több gondot okoznak a medvék a szomszédban, most már nagyon elkezdenék kilődözni őket.

A szürkefarkasokhoz hasonlóan a barnamedve védett státusának a felülvizsgálatát kéri az Európai Bizottságtól Antal Árpád, az erdélyi Sepsiszentgyörgy polgármestere Ursula von der Leyen elnöknek címzett nyílt levelében. Ebben a székelyföldi politikus üdvözölte az EB-elnök szürkefarkasokra vonatkozó kezdeményezését, és kérte, hogy ezt a medvékre is terjesszék ki, írja az MTI.

Ursula von der Leyen szeptember elején közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban veszélyt jelent a jószágra és potenciálisan az emberekre is, egyben sürgette az unió tagországait, hogy lépjenek fel a fenyegetés ellen. A brüsszeli testület felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy szeptember 22-ig nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatokat. Az összegyűjtött információk alapján a bizottság adott esetben új javaslatot dolgoz ki, amely módosíthatja a farkasok védett uniós státuszát, aktualizálva a jelenlegi jogi kereteket.

Antal Árpád szerint a védettségi státusz „hasonló újraértékelésére” a medvék esetében is óriási szükség lenne. „Egy olyan város polgármestereként, ahol sajnos egyre gyakrabban fordul elő az, hogy a medvék a város utcáin sétálnak, én kimondottan üdvözlöm az Európai Unió azon szándékát, hogy végre foglalkozzon ezzel a kérdéssel” – közölte az MTI-vel. Rámutatott: a védett státusza miatt túlszaporodott romániai medveállomány számos veszélyhelyzethez vezetett, és „a helyzet sokkal súlyosabb annál, hogy néhány egyed elszállításával vagy kilövésével orvosolni lehessen”.

Mint részletezte, nemcsak a gazdák szenvedtek jelentős károkat, hanem a város lakosságának biztonságát is fenyegetik a településre bejáró medvék. Székelyföldön a medvetámadás „kimondottan gyakori” lett. Idézte a román környezetvédelmi minisztérium adatait, miszerint 2016 és 2021 között 154 embert ért medvetámadás Romániában, és ezek közül 14 halálosnak bizonyult.

A romániai medvebűnözéssel korábban több cikkben is foglalkoztunk:

#Külföld#románia#medve#eu#kilövés

Címlapról ajánljuk