Külföld

Orosz békefenntartók haltak meg a hegyi-karabahi harcokban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 21:35

Orosz békefenntartókat lőttek le Hegyi-Karabahban, amely országot kedden megtámadta Azerbajdzsán. Időközben Ilham Aliyev azeri elnök nemzetéhez intézett beszédében bejelentette: országa helyreállította szuverenitását Hegyi-Karabah felett. 

Orosz békefenntartók haltak meg szerdán Hegyi-Karabahban a járművüket ért lövések következtében – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a békefenntartók a Dzsanjatag település melletti megfigyelőállásukról tértek vissza, amikor kézifegyverekkel tűz alá vették járművüket, a benne tartózkodók meghaltak – azonban nem mondták el, hányan voltak a járműben. Az orosz és az azeri nyomozók vizsgáljak a történteket, írja az MTI.  

Mint arról beszámoltunk, Azerbajdzsán „terrorizmusellenes” akcióba kezdett Hegyi-Karabah régióban, hogy kiűzze az általa katonainak tartott örmény alakulatokat. Karabah fővárosában, Sztepanakertben hangos lövöldözés volt hallható kedden, a közösségi médiában pedig több erről készült felvétel is megjelent.

Szerdán kora délután, amikor a harcok már 24 órája zajlottak, tűzszünetet rendeltek el a térségben. A hegyi-karabahi örmény erők ezzel elfogadták az azerbajdzsáni követelést. Az orosz védelmi tárca azt mondta, a békefenntartók helyi idő szerint délután egy órától nem tapasztalták a tűzszünet megsértését. Nem sokkal később Ilham Aliyev azeri elnök nemzetéhez intézett beszédében bejelentette:

Azerbajdzsán helyreállította szuverenitását Hegyi-Karabah felett a terrorellenes művelet következtében.

A harcoknak keddig összesen 32 halottja és 200 sebesültje volt. Orosz adatok szerint a harctevékenységek kiújulása óta 3154 karabahit menekítettek ki Mardakert, Martuni és Aszkeransz térségéből, köztük 1428 gyermeket.

Nyitókép: Russian Defence Ministry via Reuters

 

#Külföld#azerbajdzsán#orosz#békefenntartók#örmény

Címlapról ajánljuk