Külföld

Azerbajdzsán megtámadta a Hegyi-Karabahot

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 13:40

Az azeri védelmi minisztérium szerint „az örmény fegyveres erők egységei” Hegyi-Karabahban tüzérségi tüzet nyitottak az azerbajdzsáni erőkre Aghdam térségében, amire „megtorló intézkedéssel” válaszoltak.

Azerbajdzsán „terrorizmusellenes” akcióba kezdett Hegyi-Karabah régióban, hogy kiűzze az általa katonainak tartott örmény alakulatokat – írta a Reuters

Karabah fővárosában, Sztepanakertben hangos lövöldözés volt hallható kedden, a közösségi médiában pedig több erről készült felvétel is megjelent. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium azt közölte, hogy „lefegyverzi az örmény fegyveres erők alakulatait és semlegesíti az örmény katonai infrastrukúrát”. 

A tárca szerint „a terrorelhárító művelet” néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy meghalt egy „örmény diverzáns akcióval elhelyezett akna miatt” Hegyi-Karabahban. A közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről.

A védelmi minisztérium szerint „az örmény fegyveres erők egységei” Hegyi-Karabahban tüzérségi tüzet nyitottak az azerbajdzsáni erőkre Aghdam térségében, amire „megtorló intézkedéssel” válaszoltak.

Az örmény védelmi tárca ugyanakkor azt közölte, hogy az Azerbajdzsánnal közös határán viszonylag stabil a helyzet.

Hegyi-Karabah és kisebb környező területek az 1994-ben véget ért örmény-azeri háború után az örmény szakadárok ellenőrzése alá kerültek, de a 2020 őszi háborúban Baku jelentős területeket visszafoglalt.

Korábban megírtuk, hogy az azerbajdzsáni hatóságok csaknem kilenc hónapja blokkolják azt az útvonalat, amely az örmények által lakott Hegyi-Karabahot köti össze Örményországgal. Miután nem engednek át semmilyen szállítmányt a Vöröskereszt kamionjain, valamint egy aknamentesítéssel foglalkozó szervezeten kívül, súlyos élelmiszerhiány alakult ki. Oroszország garantálta, hogy biztosítja a Lachin folyosón való átkelést, de miután Moszkva az ukrajnai háborúval van elfoglalva, az azeriek kihasználták az alkalmat, és december óta nem engedik át a szállítmányokat. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Azeri védelmi minisztérium

#Külföld#azerbajdzsán#örményország#Hegyi-Karabah#háború

Címlapról ajánljuk