Külföld

Nem orosz, hanem eltévedt ukrán rakéta ölhetett meg 15 civilt egy piacon

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 14:17

Az amerikai New York Times oknyomozása szerint nem az orosz erők felelősek a kelet-ukrajnai Kosztjantyinivka piaca elleni támadásért, hanem egy eltévedt, meghibásodott ukrán rakéta okozhatta a tragédiát. A robbanás következtében legalább tizenöt civil meghalt, köztük egy gyerek, és több mint harmincan megsérültek.

Szeptember 6-án rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Kosztjantyinivka belvárosát. A bombázás az elmúlt hónapok legvéresebbikeként híresült el: legalább tizenöt civil meghalt, köztük egy gyerek, és több mint harmincan megsérültek.

A találat a Donyeck megyei település zsúfolt bevásárlóutcáját érte, ahol piac, bolt és gyógyszertár is működött a támadás idején. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kevesebb mint két órán belül azt mondta, hogy az orosz hadsereg felelős a bombázásért, amelyet Kijev terrortámadásnak minősített. A piacon nagyjából harminc épület rongálódott meg. 


Moszkva nem kommentálta a támadást. Ukrajna inváziója során ugyanakkor számtalanszor bebizonyosodott, hogy Oroszország szisztematikusan támadott civileket, köztük iskolákat, színházakat, piacokat és lakóépületeket, hogy félelmet keltsen az emberekben.

Kosztjantyinivka közel fekszik a fronthoz – mintegy 27 kilométerre található Bahmuttól –, emiatt idén már több orosz támadást is elszenvedett a település. Április elején otthonokat és egy óvodát is rakéták rongáltak meg, a bombázásban hat ember meghalt. 

A forgalmas belvárosi piacot érő szeptemberi rakétacsapást is orosz akciónak könyvelték el, a New York Times most viszont arról ír, hogy

valójában ukrán rakéta találhatta el a piacot.

Az amerikai lap rakétatörmelékek, műholdas felvételek és a szemtanúk beszámolói alapján arra jutott, hogy a tragédiát egy ukrán légvédelmi rakéta okozhatta, amely célt tévesztett. A lap szerint az ilyen típusú rakéták több okból is eltévedhetnek, beleértve az elektronikai meghibásodást.

NYT: ukrán rakéták csapódhattak a kelet-ukrajnai piacra, amiben több mint egy tucat civil meghalt
Mentőakció a kelet-ukrajnai piac elleni támadás után. Fotó: Volodimir Zelenszkij via Telegram / via Reuters

A kosztjantinyivkai támadás aznap történt, amikor Kijevbe látogatott Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Az érkezését megelőző este Kosztjantyinivkát is lőtte az orosz hadsereg. Az ukrán fegyveres erők szóvivője a lapnak elmondta: 

az ország biztonsági szolgálata vizsgálja a történteket, ám a nemzeti jog alapján nem árulhat el többet az incidensről.

A New York Times állítja, az ukrán hatóságok kezdetben megpróbálták megakadályozni, hogy a riportereik hozzáférjenek a rakétatörmelékhez, és megvizsgálják a becsapódási területet, ám végül sikerült összegyűjteniük a fegyver maradványait.

Egy robbanóanyag-szakértő azt mondta a lapnak, hogy a rakéta az ukránok ellenőrzése alatt álló terület felől érkezett, nem pedig az oroszok irányából. Az egyik szemtanú is hasonlóan nyilatkozott: arról beszélt, hogy a tölteteket a város szélén lévő mezőről indították, ahol a lakosok szerint az ukrán hadsereg állomásozik, és ahol korábban is láttak már légvédelmi rendszereket.

Mint írják, a műholdas felvételek is arra utalnak, hogy az említett helyszínen földről indítható rakétákat lőttek ki a piac lebombázásának napján. A lapnak két, neve elhallgatását kérő bombaszakértő is azt mondta, hogy vélhetően egy 9M38-as „Buk” légvédelmi indítórendszerből lőtték ki a rakétákat.

Nyitókép: Twitter

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#kosztjantyinivka#piac#bombázás#ukrán rakéta#meghibásodás#civil áldozatok#rakéta#ukrajna

Címlapról ajánljuk