Külföld

Zelenszkij: Az orosz társadalom második Hitlerré emelte Putyint

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 16:46

Az ukrán elnök szerint most arról kell döntenie a világnak, hogy el akarja-e kerülni a harmadik világháborút. 

Kijev szörnyű áron ugyan, de megállította az orosz előrenyomulást, ám ha Ukrajna végül elveszíti a háborút, Vlagyimir Putyin biztosan nem éri be az ukrán területek elfoglalásával, ez pedig harmadik világháborúhoz vezethet, amelynek elkerüléséhez rengeteg pénzre van szükség

– mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A 60 minutes című műsorban Zelenszkij kijelentette: Ukrajna egy olyan atomhatalommal harcol a szabadságáért, amely „a világ elpusztításával fenyeget”, az ellene indított háborúban ezért Kijev „az egész világ értékeit védi” – idézi őt az MTI.

Zelenszkij nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy háborús erőfeszítéseihez Ukrajnának szüksége van-e további, az Egyesült Államok által számára eddig biztosított mintegy 70 milliárd dollár összegű katonai segélyhez mérhető támogatásra. Ugyanakkor szerinte a világnak döntenie kell arról, hogy meg kívánja-e állítani az orosz hadigépezetet és ezáltal elkerülni a harmadik világháborút.

Úgy gondolom, hogy (az Egyesült Államok) nem egyedül Ukrajnát támogatja. Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan tovább fog menni. Mit fog tenni az Amerikai Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt?

– tette fel a kérdést. 

Az ukrán elnök szerint azért, hogy Vlagyimir Putyin még mindig hatalmon van, az orosz társadalom okolható, és ezért „elvesztette a világ tiszteletét”, mert újra és újra megválasztották és „felemeltek egy második Hitlert”.

A harcok állásáról szólva elmondta: jelenleg tüzérséggel, drónokkal vívott állóháború zajlik a több mint ezer kilométer hosszú front jelentős részén, miután a nyugati államoktól kapott harckocsikkal az ukrán erőknek nem sikerült áttörniük a megszállt területek védelmi vonalain, éket vágva az orosz haderő közé.

Arra kérdésre, miszerint a békéért lemondana-e Ukrajna bármely részéről, az ukrán elnök nemmel válaszolt.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#zelenszkij#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#hitler#háború

Címlapról ajánljuk