Külföld

A Vosztocsnij űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 13. 9:27

Észak-Korea vezetője nagy érdeklődést mutat a rakétatechnológia iránt – jelentette ki Putyin.

A távol-keleti Vosztocsnij űrközpontban találkozott szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető, írja az MTI.

Az orosz államfő egy hordozórakéta-összeszerelő épület bejáratánál fogadta vendégét. A két vezető az űrközpont megtekintése után ül majd le tárgyalni négyszemközt és a delegációk kíséretében.

Putyin újságíróknak arra a kérdésére felelve, hogy segít-e majd Oroszország Észak-Koreának, kijelentette:

Ezért utaztunk el ide. A KNDK vezetője nagy érdeklődést mutat a rakétatechnológia iránt, ők az űrkutatást is igyekeznek fejleszteni.

A vosztocsniji csúcstalálkozó napján az NHK japán hírtelevíziónak tokiói katonai forrásokra hivatkozó jelentése szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát bocsátott fel.

Putyin Vlagyivosztokból repült Vosztocsnijba, Kim Dzsongun pedig vonattal érkezett az az amuri régióban kiépített űrkomplexumba. Kim először 2019 áprilisában kereste fel Oroszországot, akkor Vlagyivosztokban járt páncélozott vonatjával.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőt fogadja a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov

#Külföld#vlagyimir putyin#kim dzsong un

Címlapról ajánljuk