Külföld

Covid-19: az amerikai járványügy határozottan ajánlja a frissített vakcinák felvételét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 13. 20:44

Egyes gyártók koronavírus elleni oltásai már rendelkezésre állnak, az amerikaiak többsége számára ingyenesen. 

Határozottan ajánlja a frissített Covid-19 elleni védőoltások felvételét az amerikaiak számára a szövetségi közegészségügyi szervezet, írja az MTI.

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) igazgatója, elfogadva a szervezet tanácsadóinak javaslatát arra hívta fel a figyelmet, hogy az új vakcina minden, 6 hónaposnál idősebb ember számára erősen ajánlott.

Egyes gyártók oltásai már rendelkezésre állnak, az amerikaiak többsége számára ingyenesen. Azok is térítés nélkül juthatnak hozzá, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással.

A koronavírus-fertőzések és a kórházi ápolásra szorulók száma a nyár második felében növekedésnek indult az Egyesült Államokban, arra késztetve egyes iskolákat, és egyetemeket, hogy a kezdődő tanévben ismét kötelezővé tegyék a maszkviselést oktatási időben.

A Covid-19 miatt kialakult súlyos megbetegedések száma az elmúlt két évben visszaesett, de járványügyi illetékesek arra hívták fel a figyelmet, hogy a vírus következtében változatlanul minden héten több ezren kerülnek kórházba és több száz halálos áldozatot is követel a betegség.

A járványügyi központ által idézett, augusztusban megjelent közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy az amerikai felnőttek 42 százaléka biztosra, vagy valószínűre mondta, hogy beoltatja magát a frissített vakcinával. Ugyanakkor egy évvel ezelőtt, az akkori frissített oltásokat ténylegesen csak az amerikai felnőtt lakosság 20 százaléka adatta be magának.

Az RTL Híradó nemrég számolt be arról, hogy a covid új variánsa, az Eris veszélyesebb a krónikus betegekre. Az Eris általában nem okoz súlyos betegséget, de sokan így is kiesnek a munkából miatta. Jellemzően 2-3 napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: láz, fáradtság és köhögés.


Nyitókép: Spencer Platt / Getty Images

#Külföld#covid-19#koronavírus#védőoltás#vakcina#egészség

Címlapról ajánljuk