Külföld

10 ezer ember eltűnt, holttestek borítják a líbiai Derna városának elárasztott részét

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 12:40

Egyes hírek szerint több mint ezer ember meghalt, de az áldozatok száma még valószínűleg emelkedni fog.

Már több mint ezer halottat találtak az árvíz sújtotta kelet-líbiai Derna városában, írja az MTI a Reuters közlése alapján. Az ország keleti részének közigazgatásért felelős minisztere elmondta, hogy minden valószínűség szerint nőni fog a halálos áldozatok száma.

Most tértem vissza Dernából. Katasztrofális a helyzet. Mindenütt holttestek hevernek, a tengerben, a völgyekben, az épületek alatt.

– mondta a Reutersnek Hisám Skiuat, a vészhelyzeti bizottság tagja, a polgári repülésért felelős miniszter.

Skiuat elmondta, hogy a Derna városában előkerült holttestek száma meghaladja az ezret, szerinte a halálos áldozatok végső száma azonban nagyon-nagyon magas lesz.

Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a város 25 százaléka eltűnt. Sok-sok épület összeomlott

– mondta a miniszter.


A líbiai árvizek halálos áldozatainak száma elérheti a több ezret, az eltűnteké a 10 ezret, közölte a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) egyik munkatársa, Tamer Ramadan is genfi újságíróknak Tunéziából nyilatkozva videokapcsolaton keresztül.

Ramadan elmondása szerint a humanitárius szükségletek messze meghaladják a Líbiai Vörös Félhold és még a kormány kapacitásait is, ezért a keleti kormány nemzetközi segélykérést indított.

A líbiai nemzeti egységkormány vezetője, Abdulhamid Mohammed Dbeibah kedden közölte az X-en, hogy egy sürgősségi orvosi ellátó repülőgép 14 tonna ellátmányt, gyógyszereket, felszereléseket, hullazsákokat és 87 orvosi és mentős személyzetet szállít Bengáziba, hogy támogassa az árvíz által érintett területeket.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört.

Nyitókép: Handout / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#derna#líbia#vihar#áradás#víz#meghalt#áldozat

Címlapról ajánljuk