Külföld

Magyar orvosnő tartja életben a barlang mélyén belső vérzést szenvedett férfit

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 13:48

Öt napja lent van a beteggel, ezer méteres mélységben.

Bajba került egy expedíció Törökország harmadik legmélyebb barlangjában. A csoport egyik tagja, az amerikai Mark Dickey ezerméteres mélységben lett rosszul: a férfinek belső vérzése lett, vért hányt, írja a Blikk.

A hatóságok külföldi mentőcsapatoktól kértek segítséget és a magyarok voltak azok, akik a leggyorsabban fel tudtak állítani egy valós segítséget nyújtó egységet, írja a lap. Az út a sérültig 5-6 órába telik.

„A vaksötétet csak a lámpák fénye töri meg, a kőfalakról vékony patakokban folyik a pára, a hőmérséklet pedig nem megy 4 fok fölé – ilyen körülmények között tartja életben egy magyar doktornő azt az amerikai barlangászt, aki még szeptember 2-án került bajba a törökországi Morca barlangban” – írja a lap.

Olyan orvost kellett találnunk, akinek van barlangásztapasztalata és le tud menni ebbe a mélységbe. A doktornő, aki vállalta a feladatot, nagyon rutinos, sok éve barlangászik már, de kérte, hogy a nevét még ne hozzuk nyilvánosságra

–  mondta a Blikknek Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője. 

Ahhoz, hogy Dickey életben maradjon, vérátömlesztésre volt szüksége, ehhez Magyarországról is vittek ki neki vérkészítményt. A lap úgy tudja, eddig hat egység vért kapott.

Éber vagyok és beszélni is tudok, de belül nem gyógyultam meg. Sok segítségre lesz szükségem, hogy kijussak a barlangból

– üzente Dickey egy videóban.

A magyar barlangi mentők közben azon is dolgoznak, hogy le tudják váltani a doktornőt, aki immár öt napja lent van a beteggel az 1000 méteres mélységben, írja a lap.

Hozzászólna?

 

Nyitókép: a Magyar Barlangi Mentőszolgálat  csapata Törökországba tart a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépével Fotó: Magyar Honvédség

#Külföld#barlang#orvosnő#törökország#mentés#belső vérzés

Címlapról ajánljuk