Külföld

Orbánék nekimentek Ursula von der Leyennek, nem támogatják az újabb bizottsági elnökségét

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 7:25

Alkudozás kezdődhet.

A 2024-es EP-választás egyik tétje az lesz, hogy ki irányíthatja az Európai Bizottságot. Az egyik jelölt Ursula von der Leyen lesz, aki korábban meglehetősen gyenge felhatalmazással került a posztra, alig kilencfős többsége volt az Európai Parlamentben, emlékeztet a 24.hu cikke. Von der Leyennek az elnöksége alatt kezelnie kellett a koronavírus és az orosz-ukrán háború okozta válságot, a lap cikke szerint mindkét történelmi akadályt sikeresen vette a politikus.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója Ursula von der Leyen újraindulása kapcsán egy Politicónak adott interjúban nemrég azt mondta, hogy „nagyon támogatták az elején, de most azt látják, hogy a saját agendáját erőlteti anélkül, hogy erről konzultálna a tagországokkal, geopolitikában, az Amerikával és a Kínával kapcsolatos viszonyban, a háborúval kapcsolatos ügyekben és a szankciókban is”.

Az, ahogy Von der Leyen bizottsága működik, nem jó az egységnek, megosztó. Előjönnek egy tervezettel, aztán nyomást gyakorolnak a tagállamokra, hogy fogadják el

– tette hozzá Orbán Balázs.

A lap azt írja, hogy Von der Leyennek anno Orbán Viktor támogatásával együtt lett többsége a tanácsban a jelöléshez. Ennek az lehetett az ára, hogy a kondicionalitási mechanizmust (az EU-s pénzek befagyasztását) csak a 2022-es magyar parlamenti választás másnapján indították el Magyarország ellen.

Az alkudozás újrakezdődhet

A 24.hu szerint Von der Leyen újbóli támogatását az EU-s pénzekhez, egészen pontosan a helyreállítási alaphoz kötné a kormány. Ennek a felhasználási határideje 2026, ami épp egybeesik a magyarországi választásokkal. Nagy kérdés még, hogy a 2024 második felében induló soros magyar elnökség idején történő tárgyalások során a magyar fél mennyire fog keménykedni, amikor függetlenséget és mértékletességet kellene mutatni minden kérdésében.

Nyitókép: Ursula von der Leyen. Fotó: AP/Virginia May.

#Külföld#ursula von der leyen#eb#európai bizottság#magyar elnökség#orbán balázs

Címlapról ajánljuk