Külföld

A Legfelsőbb Bíróság elé került az USA-ban a rendőrkutya ügye, aki azzal sérthette meg az alkotmányt, hogy mancsával megérintett egy autót

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 21:53

A Nero nevű kutya ügye egy közlekedési intézkedésnél kezdődött, most a legfelsőbb szinteken folytatódhat.

Első ránézésre egy átlagos ügynek tűnhet az a közlekedési intézkedés, amelynek során az Idaho állambéli Nero nevű rendőrkutya kiszagolt egy gyógyszeres dobozt és egy műanyag zacskót egy sofőr autójában, amelyek metamfetaminszármazékot tartalmaztak, és amely a sofőr elleni vádelemeléssel végződött.

Igen ám, csak közben Nero az autó ajtajára helyezte a mancsát, miközben felugrott, hogy jobban tudjon szimatolni. Most már a Legfelsőbb Bíróságnál tart az ügy: vajon megsértette-e a kutya a sofőr „ok nélküli átkutatásra” vonatkozó alkotmányos jogait?

Korábban Idaho bírósága arra jutott, hogy igen, mégpedig a kutya jogellenesen járt el, ezért nem lehet vádat emelni a sofőr ellen. Azonban egy fellebezésnek hála az ügy most az ország legrangosabb bírói testületénél, a Legfelsőbb Bíróságnál van.

Ez a testület várhatóan ősszel dönti el, hogy egyáltalán hajlandó-e foglalkozni az üggyel, amely már negyedik éve húzódik. Ezen felül számos hasonlóan furcsa kérdésről is dönthetnek a USA Today szerint, például, hogy szabad-e a parkolóőrnek krétával megjelölni a szabálytalankodók kerekeit, vagy hogy lehet-e intézkedni egy sofőr ellen, ha a rendőr a véletlenül nyitva hagyott ajtón keresztül látta meg az ülés alatti jointot.

Nyitókép: Unsplash

#Külföld#rendőr#kutya#legfelsőbb bíróság#alkotmány#jog#drog

Címlapról ajánljuk