Külföld

Idén már nem fájt az ukrajnai háború a Nobel Alapítványnak, meghívták az oroszokat is az ünnepségre

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 31. 20:14

Az orosz és a fehérorosz nagykövetet is meghívták az idei Nobel-díj ünnepségre. Az alapítvány szerint most igyekeztek azokat is bevonni, akik nem osztják a Nobel-díj értékeit.

Oroszország és Fehéroroszország nagykövetei ismét meghívást kaptak az idei stockholmi Nobel-díj bankettre – közölte csütörtökön a Nobel Alapítvány a Reuters szerint.

A decemberi díjátadó ünnepségekre meghívják a Svédországban, illetve Norvégiában diplomáciai képviselettel rendelkező valamennyi ország nagykövetét. Tavaly az alapítvány kihagyta Oroszország és a vele szövetséges Fehéroroszország nagyköveteit az ukrajnai háború miatt, idén már nem.

Az alapítvány közölte, hogy most igyekeztek azokat is bevonni, akik nem osztják a Nobel-díj értékeit. „Egyértelmű, hogy a világ egyre inkább olyan részekre bomlik, ahol az eltérő nézeteket vallók közötti párbeszéd egyre csökken” – mondta Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója közleményében.

E tendencia ellensúlyozására most kiszélesítjük meghívásainkat a Nobel-díj és a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak megünneplésére és megértésére

– tette hozzá.

Az idei díjazottakat október elején jelentik be, az ünnepélyes díjátadóra pedig december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján kerül sor.

Nyitókép: Carl-Henrik Heldin svéd professzor, a Nobel Alapítvány elnöke a stockholmi városháza Kék termében a 2021-es Nobel-díjak virtuális átadási ünenpségén 2021. december 10-én. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund.

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#nobel-díj#nagykövetek#svédország

Címlapról ajánljuk