Külföld

4,4 millió dollárt követel Oroszország Norvégiától, mert 42 rénszarvas átkóborolt a határon

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 31. 17:39

Diplomáciai perpatvart okozott néhány migráns rénszarvas, mert megették az orosz gyepet.

4,4 millió dolláros kártérítést is követelhet Oroszország Norvégiától, miután utóbbi ország 42 rénszarvasa átkóborolt a határon és lelegelte a gyepet egy nemzeti parkban – írja az Insider

A két országnak közös határa van az Északi-sarkvidéken, és bár van egy kerítés, amely megakadályozza, hogy a rénszarvasok átlépjék a határt, ez a határzár 1954-ből származik, és egyes részei romokban hevernek – közölte a norvég mezőgazdasági igazgatóság múlt csütörtöki közleményében.

A lepusztult kerítés lehetővé tette, hogy idén 42 rénszarvas átkeljen Oroszországba, majd jobb legelőket keressen a Pasvik Zapovednikben, egy orosz nemzeti parkban.

Oroszország már elküldött egy – a kártérítés kiszámításának két különböző módját tartalmazó – igényt az elszabadult rénszarvasok legelése miatt. 

A norvég mezőgazdasági hatóság szerint a két módszer „nagyon eltérő eredményt” ad – a kártérítés összege 50 ezer koronától, azaz 4700 dollártól 47 millió koronáig, azaz 4,4 millió dollárig terjedhet – közölte. Utóbbi követelést a rénszarvasok által a nemzeti parkban legeléssel töltött napok száma alapján számítják ki.

A hatóság közölte, hogy az Oroszországba átkelő 42 rénszarvasból 40-et visszaszállítottak és levágtak, mert attól tartottak, hogy ismét átkelnek Oroszországba. A maradék kettőt hamarosan visszaszállíthatják.

Közben a norvég mezőgazdasági igazgatóság arra kérte az embereket, hogy tartsák kordában a rénszarvasokat. 

Norvégia most javítja a kerítést, a munkálatok október 1-jére érnek véget.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#rénszarvas#oroszország#norvégia#határ#kerítés#határkerítés#kártérítés

Címlapról ajánljuk