Külföld

Katonai puccs Gabonban: őrizetbe vették az elnököt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 15:36

Nem sokkal korábban jelentették be, hogy Ali Bongo Ondimba, akkor még hivatalban lévő elnök győzött a múlt heti elnökválasztáson.

A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje szerdán kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvette a hatalmat.

A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket, beleértve az alkotmánybíróságot. A televízióban beolvasott közleményükben felelőtlenséggel és kiszámíthatatlansággal vádolták a jelenlegi kormányzatot, a hatalomátvételt pedig azzal indokolták, hogy a békét csak azon a módon tudják biztosítani, ha véget vetnek a jelenlegi rezsimnek.

Kiemelték: tiszteletben tartják Gabonnak a nemzetközi közösségben vállalt kötelezettségeit, egyúttal nyugalomra intették a lakosságot.

Sajtóbeszámolók szerint a fővárosban, Libreville-ben a bejelentés alatt fegyverropogást lehetett hallani.


Néhány órával a közlemény felolvasása után a puccsisták által megalakított bizottság bejelentette, hogy házi őrizetbe vették Ali Bongo Ondimba elmozdított elnököt, valamint családtagjait és orvosait.

A puccsisták többeket hazaárulás, közpénzek elsikkasztása, okirathamisítás, korrupció és kábítószerkereskedelem gyanújával letartóztattak, köztük az elnök egyik fiát, Noureddin Bongo Valentint, továbbá Ian Ghislain Ngoulou kabinetfőnököt, és Abdul Hosseinit, az elmozdított államfő egyik tanácsadóját is.


Helyszíni beszámolók szerint több százan tódultak Libreville utcájára ünnepelni, az AP hírügynökség beszámolója szerint viszont sokan az erőszaktól tartva elhagyták a fővárost.

Az állami televízió képsorain mindeközben az látszódott, hogy a katonák Brice Oligui Nguema tábornokot, a gaboni hadsereg legbefolyásosabb egységének számító köztársasági gárda vezetőjét ünnepelték, és azt kiáltozták, hogy őt akarják elnöküknek.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba, akkor még hivatalban lévő elnök győzött a múlt heti elnökválasztáson.

Gabonban augusztus 26-án tartottak elnök- és parlamenti választásokat, a választási bizottság szerdai közleménye szerint az elnökválasztást Ondimba a szavazatok 64,2 százalékával megnyerte. Őt követi Albert Ondo Ossa közgazdász professzor, aki a voksok 30,7 százalékát tudhatja magáénak. Ossa már a szavazás napján azt hangoztatta, hogy a választások során szabálytalanságok történtek, de ezt Odimba kampánycsapata tagadta.

Az urnák lezárása után az országban már kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internethozzáférést is, a belügyminiszter pedig „a békét és stabilitást aláásni akaró erőkre” figyelmeztetett.

A választásokon nem vettek részt nemzetközi megfigyelők, a szavazás idejére pedig több külföldi műsorszolgáltató adását felfüggesztették.

A mostani lett volna a 2009-ben hatalomra került Ali Bongo Ondimba harmadik mandátuma. Előtte apja, Omar Bongo irányította Gabont 41 éven át.

Összességében Afrikában több puccs történt, mint bármely más kontinensen. A 2017 óta világszerte feljegyzett 18 erőszakos hatalomátvétel közül egy kivételével (2021, Mianmar) mindegyik ott történt.

Legutóbb Nigerben volt puccs, onnan egy magyart is haza kellett szállítani. Tapasztalatairól az rtl.hu-nak beszélt

Nyitókép:  Gabon National Television/Getty Images

 

#Külföld#gabon#afrika#puccs

Címlapról ajánljuk