Külföld

Egy oknyomozó oldal megtalálta a Kreml magyar propagandistáit

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 28. 12:10

Van köztük többek között egy korábban a külügyminisztériumban dolgozó diplomata is.

A Vsquare.org nevű nemzetközi oknyomozó oldal közölt cikket azokról a magyar kötődésű vagy egyenesen magyar állampolgárságú propangandistákról, akik tevékeny részesei annak a Kreml által irányított hálózatnak, amely hamis információkkal árasztja el elsősorban az internet orosz nyelvű részét.

A lap cikkét szemléző Telex azt írja, hogy a szóban forgó, News Front nevű oldal 11 nyelven publikál tartalmakat, és 25 országot ér el. A magyar verzió elérése elenyésző, még a legnépszerűbb szlovák aloldal is mindössze 392 ezer kattintást generál egy hónapban, ami a hírpiacon nagyon kevésnek számít. A magyar változat Vkontakte-oldalát 63 ember követi, az anyagok is lassan csöpögnek, néha posztolnak az oldalon egyet-egyet. 

A Vsquare három magyar vagy magyar származású propagandistát azonosított. Az egyikük Tanaj Csolhanov, akinek az interjújával indult el a magyar NewsFront 2018-ban. Az interjúban Krausz Tamás szélsőbaloldali történész és Csikós Sándor nyugdíjas diplomata beszélt Csolhanovval. Csikós egyébként a Kiállunk Oroszország mellett nevű Facebook-oldal „főszerkesztője”.

Csolhanov egyébként a Krím elfoglalása után a félszigeten a 17. század óta élő tatár kisebbség imámjaként dolgozik, előtte viszont Szentpéterváron volt muszlim hitszónok. A Krím megszállása után a helyi tatár vezetők ellen kezdett dolgozni, akik ellenezték a manipulált népszavazást.

Csolhanov 2014-ben a kelet-ukrajnai megyékben tűnt fel, ahol magát tengerészgyalogosnak kikiáltva harcolt a luhanszki és a donyecki szeparatista népköztársaságok fegyveres erőinek kötelékében.

A lap azt írja, hogy Oroszországban ekkor állították fel egy „Szent István Légió” nevű alakulatot, amiben ugyan nem harcoltak magyarok, de később a kárpátaljai magyarokat próbálták a kijevi vezetés ellen fordítani az online térben.

A Szent István Légió a VK.com-on és a Telegramon még 2023-ban is toborozta a nemzetközi önkénteseket, akiket jogszerű szerződéssel és magas fizetéssel kecsegtetett

– írja a lap.

A Vsquare szerint a magyar NewsFront indulása egybeesett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári központja elleni gyújtogatással. Erről az eseményről később az derült ki, hogy oroszpárti neonácik provokációja volt.

Az oldal magyar változata egyébként rossz magyarsággal íródik, vélhetően géppel, botokkal fordítják a tartalmat.

A NewsFrontnak van pedig egy magyar munkatársa is, Csikós Sándor, aki korábban a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott. Csikósról a Telexnek azt mondta egykori munkatársa, hogy „teljesen bolond, de megbízható munkaerő és rendes ember”. Csikós egyébként Moldovában volt nagykövethelyettes, majd pár hónapig ügyvivő is volt 2013-ig, amikor nyugdíjba vonult. A Telex azt írja, hogy Csikós már 2018-ban Donbaszból leplezte le „Soros György, a kijevi náci rezsim és a nyugati média hazugságait”.

Vsquare megemlíti még az orosz közmédia Magyarország-szakértőjét, Keveháty Miklóst, aki a Rosszija 1 TV műsorában már 2018-ban azt híresztelte „bennfentesként”, hogy Orbán Viktort a tanácsadói arra biztatják, próbálják meg elfoglalni Kárpátalját.

Ezzel azt próbálták sugallni az oroszoknak, hogy a magyar kormány fontolóra venné Ukrajna megtámadását.

Keveházy is dolgozott magyar pártnál, a Jobbik orosz tolmácsa volt 2013 és 2017 között, ezután igazolta le az orosz közmédia, ahol a magyar ügyek mellett bolgár belpolitikával és a Pegasus-üggyel is foglalkozott. A NewsFront szerkesztőjeként nem jelent még meg cikke az oldalon, azonban az oldal forráskódjából a tényfeltáró újságíróknak sikerült kideríteniük, hogy több írásnak is ő a szerzője az oldalon.

Nyitókép: Az ukrajnai háborúban az orosz hadsereg járműveit jelölő Z betűt festették egy teherautó elejére, amely Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló falfestmény mellett halad el a Moszkvai területen fekvő Kashirában 2022. április 20-án. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov.

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#kreml

Címlapról ajánljuk