Külföld

Orosz fegyvergyárral üzletelt, őrizetbe vették a német szerszámgépgyár volt vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 24. 14:43

A szankciókat kijátszva más cégek közbeiktatásával, Svájcon és Litvánián keresztül jutottak el Oroszországba a szállítmányok.

Egy precíziós berendezéseket gyártó német cég volt vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy az orosz fegyveripar számára exportált szerszámgépeket – idézi a Deutsche Welle a német főügyész csütörtöki közleményét. Az Ulli S. néven említett férfit őrizetbe vették.

Az ügyészség szerint a férfi 2015-ben három szerződést írt alá egy orosz fegyvergyártóval hat szerszámgép szállításáról, amiket a vevő mesterlövészpuskák gyártásához használt fel. Az eszközöket Svájcon és Litvánián keresztül juttatták el Oroszországba olyan cégek közbeiktatásával, amelyeket Ulli S. alapított, illetve egy másik orosz cégen is keresztülmentek a szállítmányok, hogy elfedjék valódi céljukat.

A megrendelések összértéke kétmillió eurót tett ki. A német cég 2016-ban közreműködött az orosz fegyvergyár dolgozóinak képzésében is a szerszámgépek használatára.

Emellett Ulli S.-t azzal is gyanúsítják, hogy 2015 elején négy mesterlövészpuskát importált az orosz vállalattól „kísérleti célokra”.

Az üzletembert európai körözés alapján Franciaországban vették őrizetbe augusztus 10-én, és kedden adták át a német hatóságoknak a frankfurti repülőtéren.

Az Európai Unió a Krím-félsziget megszállását követően, 2014-ben szankciókat hozott Oroszország ellen, melyek érintik a fegyverekkel és a fegyverek gyártásához szükséges eszközökkel való kereskedelmet. Ukrajna tavalyi megtámadását követően még szigorúbb büntetőintézkedéseket fogadtak el.

Nyitókép (illusztráció): REUTERS/Alexey Pavlishak

#Külföld#szankciók#oroszország#németország#fegyver#szerszám

Címlapról ajánljuk