Külföld

Megbírságoltak egy nőt, aki „túl hevesen védekezett”, amikor megtámadták az utcán

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 22. 15:16

A férfi szexuálisan zaklatta a fiatal nőt, aki erre bemosott a támadójának. Megbüntették.

Megbírságoltak egy montenegrói fiatal nőt, mert „túl hevesen védekezett”, amikor egy szexuális támadó bántalmazni akarta őt az utcán, írja a Metro.

A 24 éves Milica Živković egy barátjával sétált hazafelé az észak-montenegrói Kolašin városában, amikor észrevette, hogy egy férfi követi őket. A férfi megpróbált szóba elegyedni velük, de ezt a két fiatal ignorálni próbálta. 

A férfi ekkor megragadta Živković állát, majd a nő intim testrészéhez nyúlt, aki ekkor először zárt, majd nyitott ököllel ütötte meg a férfit. 

Ilyen pillanatokban az ember csak a legrosszabbra tud gondolni. De küzdöttem, amilyen keményen csak tudtam, és természetesen kiütöttem őt – nyilatkozta. Az ügy azonban itt nem ért véget, mivel 

a bíróságon a nőt 82 eurós bírsággal sújtották, amiért „túllépte az önvédelem szükségességét” és „megsértette a közrendet és a köznyugalmat”.

A támadójának 370 eurót kellett fizetnie, mielőtt kiengedték a börtönből.

A fiatal büntetése óriási hír lett, a döntést számos montenegrói nőjogi szervezet bírálta. Nők ezrei vonultak utcára a nagyobb városokban, hogy tiltakozzanak a szexuális erőszak ellen és szolidaritást vállaljanak Živković-csal.

Dritan Abazović miniszterelnök nyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyet „lesújtónak nevezett”.

Sajnálom, hogy az ilyen példák megerősítik, mekkora szükség van a változásra az igazságszolgáltatásban és az ügyészségen

– mondta.

A bíróság múlt heti döntéséről szóló hírek után több százan jelentkeztek, hogy felajánlják Milica bírságának kifizetését. A nő fellebbez az ítélet ellen, de nem a pénz, hanem az igazságszolgáltatás miatt. 

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#bírság#támadás#utcai támadás#szexuális bántalmazás#montenegró#erőszak

Címlapról ajánljuk