Külföld

Sakkversenyen sem indulhatnak a transznemű nők a női versenyeken

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 17. 17:25

Egészen addig, amíg a szövetség kivizsgálja a „bizonyítékokat”.

A világ vezető sakkszövetsége úgy döntött, hogy a transznemű nők nem indulhatnak a hivatalos, nőknek szóló versenyein mindaddig, amíg a nemváltásról szóló értékelést el nem készítik a szövetség képviselői, írja az AP.

A svájci székhelyű FIDE hétfőn tette közzé a döntést, amely kritikák egész sorát hozta magával az érdekvédelmi csoportok és a transzneműek jogainak támogatói részéről.

A FIDE közölte, hogy hozzá és tagszövetségeihez egyre gyakrabban érkeznek elismerési kérelmek transzneműként azonosított játékosoktól, és hogy a transznemű nők részvétele az egyedi esetek elemzésétől függ, 

ami akár két évig is eltarthat.

„A nemváltoztatás olyan változás, amely jelentős hatással van a játékos státuszára és jövőbeli versenyengedélyére, ezért csak akkor adható meg, ha a változásról megfelelő bizonyítékot nyújtanak be” – közölte a szövetség.

„Abban az esetben, ha a neme férfiról női nemre változott, a játékosnak nincs joga részt venni a FIDE hivatalos, nőknek szóló versenyein a FIDE további döntéséig” – áll a közleményben.

A női címek birtokosai, akik nemüket férfivá változtatják, elvesztik a címeiket, ugyanakkor a szövetség fenntartja a visszaállítás lehetőségét, „ha az illető a nemét visszaváltoztatja nőre”.

„Ha egy játékos nemét férfiból nővé változtatta, minden korábbi címe továbbra is érvényben marad” – közölte a szövetség.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#sakk#sakk világszövetség#transznemű#sakkjátszma#verseny#kizárás

Címlapról ajánljuk