Külföld

Rászabadultak Oroszországra a wagneres gyilkosok – „megnyílt az ajtó a pokol felé”

Kovács IstvánKovács István

2023. augusztus 15. 10:07

Nem elég, hogy a börtönből toborzott és Ukrajnában meghalt Wagner-zsoldosokat hősnek kell tekinteniük az oroszoknak, az élőkkel is meggyűlik a bajuk. A jelek szerint a bűnözők azt folytatják odahaza, amiért a putyini propaganda szerint tisztelet jár nekik: gyilkolnak. Már húsz olyan zsoldosról tudni, aki Oroszországba visszatérve súlyos bűncselekményeket követett el.

Már legalább húsz olyan leszerelt, egykori elítélt Wagner-zsoldosról tudni, aki miután hazatért a lakóhelyére, súlyos bűncselekményt követett el. A legsúlyosabb eset Északnyugat-Karéliában történt, Derevjannojje faluban augusztus elején:

hat embert késeltek halálra, majd a nyomokat úgy próbálták eltüntetni, hogy a holttestekre gyújtották a házakat. 

A rendőrség közölte, hogy őrizetbe vettek két büntetett előéletű férfit, a 38 éves Makszim Bocskarjovot és a 37 éves Igor Szofonovot. Utóbbit tavaly szervezte be Wagner egy büntetőtelepről, ahol lopás, rablás, fegyveres rablás és gyilkossági kísérlet miatt ült.

Egy másik súlyos eset még májusban történt, Oroszország délnyugati részén, a Krasznodari területen a rendőrség letartóztatta Demjan Kevorkiant két ember megölése miatt. Ez az eset különösen nagy felháborodást keltett, mert a férfit korábban is gyilkosság miatt ítélték el, és ha ez nem lenne elég, ugyanott követte el a második emberölést, ahol az elsőt, és még az elkövetés módja is ugyanaz volt.

Rászabadultak Oroszországra a wagneres gyilkosok – „megnyílt az ajtó a pokol felé”
Demjan Kevorkian Fotó: Krasznodar Járási Bíróság

A Wagner-csoport még tavaly szeptemberben kezdett el toborozni a börtönökben az Ukrajnában elszenvedett veszteségek miatt. Azt ajánlották a raboknak, hogy fél év szolgálat után törlik a büntetésüket, és szabadon engedik őket. Az ukrán fronton leginkább a bahmuti húsdarálóban vetették be őket. 

Bűnismétlés és elnéző hatóságok

Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport vezetője azt mondta, hogy egy év leforgása alatt Wagner 49 ezer rabot toborzott harcra, és közülük 32 ezer élte túl az ukrajnai bevetését. Nyugati elemzők szerint ez a szám azonban inkább 20 körül ezer lehet, de ez is azt jelentheti, hogy – ha nem maradtak meg zsoldosnak – több ezer bűnözőt engedtek rá az orosz társadalomra. A BBC szerint Prigozsin azt állította a nyár elején, hogy a bűnismétlés a körükben 10-20 százalékkal alacsonyabb, mint a többi börtönt megjárt elítélt esetében. Erre azonban egyrészt semmi bizonyíték, másrészt a toborzottak többségét súlyos bűncselekmények miatt ítélték el, rablásért, nemi erőszakért, gyilkosságért, 

sőt még egy kannibál is akadt köztük. El lehet képzelni, milyen náluk egy bűnismétlés.

Olga Romanova, az Oroszország a Rácsok Mögött nevű elítéltjogi szervezet igazgatója azt állítja, hogy a valós szám sokkal nagyobb lehet, mert sok bűncselekményt nem rögzítenek. A szakértő az Inewsnak elmondta, a csoport az egész országból kapja az ilyen esetekkel kapcsolatos jelentéseket, és az orosz társadalomban egyre nagyobb az aggodalom a több ezer erőszakos bűnöző visszatérése miatt, akik elképesztően barbár módon viselkedtek Ukrajnában.

„A hozzátartozók mesélnek nekünk Wagner-veteránokról, akiket kábítószerrel kaptak el, majd engedtek el, vagy súlyos testi sértéses esetekről, amikor az áldozat azt mondja, hogy az ügyet lezárták, mivel az orosz hatóságok csak azt a bűncselekményt regisztrálják, amit nem lehet eltitkolni” – mondta.

Egy jellemző eset a Kirov régióban található Novij Buretszk településen történt. Ivan Rosszomakint 2020-ban gyilkosságért és rablásért 14 év börtönre ítéltek, azonban a férfit a Wagner beszervezte a börtönben, és az ukrajnai frontról való visszatérése után kegyelemben részesült. Amikor hazatért, a falubelieket rettegésben tartotta. Az Insider cikke szerint megesett, hogy Rosszomakin részegen masírozott a faluban vasvillával és fejszével a kezében, miközben azt üvöltözte, hogy megöl mindenkit, a családjukat pedig feldarabolja. Végül két autó szélvédőjét törte be a baltával, a garázdaságért öt napig tartották őrizetben.

A helyi rendőrkapitányság vezetője megígérte a rémült helyieknek, hogy férfit visszaküldik a frontra, de a férfi Novij Buretszkben maradt. Végül pár nappal később Rosszomakin újra lecsapott, és ezt a tettét már nem tudták elsimítani: megölt egy idős nőt.

Rászabadultak Oroszországra a wagneres gyilkosok – „megnyílt az ajtó a pokol felé”
A Wagner-csoport katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Fotó: MTI/EPA.


Ugyanakkor nem biztos, hogy azt fogja kapni a tettéért, amit megérdemelne. Az Inews szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az Ukrajnában teljesített szolgálat után erőszakos bűncselekményekért elítélt katonákkal szemben enyhébb bánásmódot alkalmaznak. 

Júliusban Eduard Bitarov tizedest elfogták, amiért 16 késszúrással megölte feleségét. Azonban hamarosan szabadon engedték, miután a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe ukrajnai szolgálatát. 

A katonai szolgálatot tucatnyi esetben használták fel az ítéletek enyhítésére az Istories orosz oknyomozó hírügynökség szerint. Azonban ahhoz, hogy megússzon valaki egy bűncselekményt, az sem kell, hogy veterán legyen. Az erőszakos bűnelkövetők megmenekülhetnek az igazságszolgáltatás elől, ha felcsapnak katonának.

Ellenállni a wagneres „hősöknek”

A börtönben toborzott wagnereseket az orosz társadalomban sehogyan sem tudják elfogadni, se élve, se holtan. Az ukrán fronton elesettek iránt a hősöknek kijáró tiszteletet vár el a Kreml, azonban a helyiek nem tudják elfelejteni, mit tettek korábban, és a dísztemetéseket is elszabotálták egyes helyi tisztségviselők. Prigozsin akkor arról beszélt, hogy „leszámol a söpredékkel”, akik nem tisztelik a Wagner-halottakat. Azt lebegtette, hogy az ellenállók gyerekei fognak még Ukrajnában harcolni, és nem önszántukból.

Az hogy egyáltalán kiderül, mit művelnek a kegyelmet kapott wagneresek, kész csoda, mivel jogszabályba ütközik, hogy az emberek beszéljenek róla. Egy új törvény kriminalizálja azokat, akik lejáratják az hivatalos orosz terminológiában csak „különleges katonai műveletnek” hívott háborúban harcoló embereket. 

Van, akit azonban ez nem érdekel, Demjan Kevorkian egyik áldozatának az anyja például bátran beszélt a BBC-nek arról, mi történt. A férfi – a korábban elkövetett gyilkosságért – nem szabadulhatott volna 2028 előtt. A nő feltette a kérdést: milyen alapon engedték szabadon? A törvények értelmében a fogvatartottaknak büntetésük legalább kétharmadát le kell tölteniük. Legalább 12 évet kellett volna ülnie, ehelyett csak hatot töltött börtönben.

Rászabadultak Oroszországra a wagneres gyilkosok – „megnyílt az ajtó a pokol felé”
Orosz rendőrök, miután lezárták a Wagner-csoport szentpétervári épületét 2023. június 24-én. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev.

Az ukrajnai frontszolgálatért kegyelmet kapott gyilkosok áldozatainak hozzátartozói sem tudnak belenyugodni abba, hogy ezek a bűnözők most szabadon grasszálnak. Okszana Pekteleva 23 éves lánya, Vera egy olyan brutális gyilkosság áldozatául esett, ami egész Oroszországban a címlapokra került. A lány barátja volt az elkövető, aki összeszurkálta, majd egy kábellel megfojtotta. 

Vladislav Kaniust 17 év börtönbüntetésre ítélték a gyilkosság miatt. Kevesebb mint egy évvel később Okszanának feltűnt, hogy a férfi ismét aktív a közösségi médiában, 

a fotókon egyenruhát visel, és fegyverrel a kezében pózol. Utolsó ismert tartózkodási helye és az egyenruhás fényképek alapján valószínűnek tartja, hogy Ukrajnában harcol. Ha életben marad, hivatalos kegyelmet kap, és szabad emberként térhet vissza a civil életbe.

„Ez istenkáromlás” – mondta Okszana a BBC-nek. „Olyan, mintha mindannyiunkat megtámadtak volna. Ez egy jelzés minden rohadéknak: »Tegyetek, amit akartok, nem fogtok megbűnhődni«.”

Olga Romanova szerint a Kreml súlyos árat fog fizetni azért, hogy bűnözőknek adott kedvezményeket a háború megnyeréséért. „Putyin eltörölte a jogállamot Oroszországban, megnyílt az ajtó a pokol felé” – mondta.

Hozzászólna?

 

Nyitókép: A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat szentpétervári székházának bejárata előtt egy biztonsági őr 2023. február 3-án. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev.

#Külföld#oroszország#wagner-csoport#jevgenyij prigozsin#elítélt#gyilkosság#emberölés#ukrajna#bűnözők#ma#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk