Külföld

Ezrével kerültek elő fel nem robbant gránátok egy iskola alól

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 16:45

A Vörös Khmerek idején lőszerraktár működött az intézmény helyén.

Több ezer, fel nem robbant lőszerre bukkantak, ami mostanáig egy középiskola alá volt eltemetve Kambodzsában – írja az AP hírügynökség.

Az ország keleti részén levő Kratyeh tartományban több mint ezren jártak az iskolába, amelynek helyén az 1970-es években, a Vörös Khmerek uralma alatt lőszerraktár működött. Eddig azt hitték, hogy minden lőszert eltávolítottak a területről, ahová egy újabb épületet akarnak felhúzni, ezért aknamentesítőket hívtak, hogy az esetlegesen a földben lévő aknákat eltávolítsák. A szakemberek péntektől vasárnapig 2116 lőszerre bukkantak – ezek közt akad M79-es gránátvetőhöz, M48-as harckocsihoz, B40-es rakétavetőhöz való is.

Arra számítanak, hogy jelentős mennyiségű lőszer lehet még a földben, ezért az iskola zárva marad, amíg az aknamentesítők folytatják munkájukat.

Az AP hírügynökség emlékeztet, hogy Kambodzsát az 1990-es évekig polgárháború dúlta, ami után 4-6 millió taposóakna és más lőszer maradhatott az ország területén. Ezek nagy részét felszedték, a harcok vége óta azonban közel 20 ezer embert öltek meg és 45 ezret sebesítettek meg a hátramaradt robbanószerek.

Nyitókép: Cambodia Mine Action Center

 

#Külföld#kambodzsa#iskola#lőszer#gránát

Címlapról ajánljuk