Külföld

Autók szétverésével, utasok megtámadásával tiltakoznak a cancúni taxisok az Uber ellen

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 17:32

A mexikói városban korábban már elérték a taxisok a fuvarmegosztó betiltását, a bíróság azonban úgy döntött, hogy ismét működhet az Uber.

Videón is megörökítették, ahogy a népszerű mexikói üdülővárosban, Cancúnban július végén két taxis kövekkel zúzta be egy autó ablakait, mert azt gondolták, hogy sofőrje az Ubernek dolgozik. A France24 azt írja: nem egyedi esetről van szó, a cancúni taxisok az Uber ügyfeleit is rendszeresen megtámadják, noha a fuvarmegosztó alkalmazás már hónapok óta legálisan használható a városban.

A videón látható, hogy a megtámadott autó nyitott csomagtartóval elhajt, és egy bőrönd esik ki belőle. Egy síró nő is szerepel a felvételen, aki nyilvánvalóan turista. A videót már milliónyian látták, sok mexikói pedig szégyenkezik a taxisok viselkedése miatt. A cancúni rendőrség közölte, hogy a két taxisofőrt letartóztatták, lopással, károkozással, testi sértéssel vádolják őket, de hangsúlyozták, hogy lőfegyverük nem volt.


A mexikói Quintana Roo államban, ahol Cancún található, a taxisok még 2016-ban, röviddel a megjelenése után elérték az Uber betiltását, idén januárban azonban a bíróság engedélyezte a fuvarmegosztó újbóli működését. A taxisszervezetek emiatt blokádokat szerveztek, különösen a helyi repülőtér és a szállodák környékén, és több videó is megjelent, amin taxisofőrök verbálisan vagy testileg bántalmaznak embereket, akikről azt gondolják, hogy Uber-sofőrök, vagy ügyfelek.

A történtek miatt az Egyesült Államok nagykövetsége biztonsági figyelmeztetést adott ki, jelezve, hogy a taxisok és Uber-sofőrök közötti incidensek az amerikai állampolgárok épségét is veszélyeztethetik. A helyi szállodaipar és turizmus képviselői is elítélték a taxisofőrök viselkedését, ami szerintük lejáratja a várost és rombolja a helyiek munkalehetőségeit.

Quintana Roo állam hatóságai azt közölték, hogy tavaly 467 taxisofőr volt érintett különböző bűncselekményekben, a drogcsempészettől kezdve az emberrabláson és zsaroláson át a kivégzésekig. A taxis szervezetek azonban tagadják, hogy közük lenne a szervezett bűnözéshez.

2016-ban a budapesti taxisofőrök is tiltakoztak a végül betiltott Uber ellen.

#Külföld#mexikó#cancún#uber#taxi

Címlapról ajánljuk