Külföld

Balett-táncos lett az ukrán katona, aki mindkét lábát elveszítette a háborúban

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 8:03

Az Egyesült Államokban már fel is lépett.

A Daily Star ír annak az ukrán katonának a történetéről, aki mindkét lábát elveszítette az Oroszország ellen folytatott honvédő háborúban. Kaliforniában lépett színpadra Olekszandr „Teren” Budko ukrán katona, akinek egy támadás után az alsó végtagjai annyira roncsolódtak, hogy térdtől lefelé amputálni kellett őket. 

Budko élete azóta teljesen váratlan fordulatot vett, balett-táncos lett. Emma Evelyn koreográfus egyik koreográfiáját táncolta el egy jótékonysági fellépés keretében az Egyesült Államokban.


„Ez a koreográfia a háború következményeiről, az emberekről és arról szól, hogy a fájdalom és a veszteségek ellenére mennyire hajthatatlanok vagyunk abban, hogy megbecsüljük a saját népünket, és rendíthetetlenül haladjunk tovább a cél, a győzelem felé. Köszönöm mindenkinek, aki segített a szervezésben és a támogatásban” – kommentálta előadását Olekszandr.

A 27 éves Olekszandr Budko az ukrán nemzeti balett-társulattal turnézott az Egyesült Államokban, sokszor 3000 fős közönség előtt léptek fel. Budko az előadás során van, hogy a műlábaival táncol, de sokszor anélkül lép fel.

Az egykori grafikust és baristát tavaly augusztusban sebesítette meg egy lövészárokban történt robbanás az északkelet-ukrajnai Izjum közelében.

Nyitókép: Instagram

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#végtag#balett#olekszandr budko#amputáció#műláb#katona#ukrán katona

Címlapról ajánljuk