Külföld

Már 53-an meghaltak a Hawaii-szigeteken, felismerhetetlenné égnek a városok az erdőtüzek miatt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 6:43

Már legalább 53 halálos áldozata van a Hawaii-szigeteken kedd óta pusztító erdőtüzeknek. Szerdáig több mint 14 ezer embert kellett evakuálni Maui szigetéről, és becslések szerint mintegy ezer épület rongálódott meg vagy égett porig a katasztrófában, és akár ezer embert is kereshetnek a hatóságok. 

Legalább 53-an meghaltak a Hawaii-szigeteken kedd óta pusztító erdő- és bozóttüzekben, és becslések szerint ezer épület rongálódott meg vagy égett porig a katasztrófában, ami a legsúlyosabb az 1960-as szökőár óta – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség.

Mint arról beszámoltunk, a Hawaii-szigeteken pusztító erdőtüzek miatt a hatóságok elrendelték a fenyegetett körzetekben élő lakosság evakuálását. Több településen bezárták az iskolákat, Lahaina üdülővárosában többen a tengerbe menekültek a lángok elől.

Eddig több ezer hektárnyi terület égett le, de azt egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet. Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat közlése alapján az oltást az extrém szárazság és a Dora hurrikán is akadályozza, amely mintegy 800 kilométer távolságban pusztít a Hawaii-szigetek déli területein, és olykor óránként 90-120 kilométeres széllökéseket okoz.

A Hawaii-szigeten vörös szintű riasztás van érvényben, csütörtökön pedig arról írtunk, hogy a tűzoltók a legelkeseredettebb harcot Maui szigetén vívják, ahol kedd éjszaka mintegy 14 és fél ezren maradtak áram nélkül, számos házat megrongált az orkánerejű szél. Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette, hogy minden lehetséges eszközt bevetnek a sziget megsegítésére.

Csak por és hamu maradt az üdülővárosból

Péntekre a pusztító tüzek Lahaina városából már jóformán csak hamu és romok maradtak, a település újjáépítése évekbe és dollármilliárdokba fog kerülni – közölték a hawaii hatóságok csütörtökön. A városba évente mintegy 2 millióan látogatnak el, a szigeten tartózkodók mintegy 80 százaléka turista.

Josh Green, Hawaii kormányzója elmondta, hogy több ezer embernek lesz szüksége azonnali lakhatásra, és becslései szerint péntekig 1000 épület megrongálódott vagy megsemmisült. A hajlék nélkül maradt embereket szállodákban és turistáknak bérbe adott ingatlanokban szeretnék elhelyezni.  Egyelőre nem tudni, hány embert keresnek a hatóságok, de az eltűntek számát mintegy ezerre becsülik – írja a BBC.

Turisták ezrei próbálták elhagyni Mauit, sokan közülük a repülőtéren táboroztak le a járatokra várva. Számtalan ember szenvedett égési sérüléseket vagy füstmérgezést, keresési és mentési munkálatok folytatódnak, és eddig több ezer ember menekült szükségszállásokra vagy hagyta el a szigetet.

Nyitókép: Marco Garcia / Reuters

#Külföld#hawaii#erdőtüzek#maui#meghaltak

Címlapról ajánljuk