Külföld

Nyomozást indított az FBI, hogy kiderítse, melyik ügynökség nem engedelmeskedett Joe Bidennek a Pegasus-ügyben. Csavar: ők voltak azok

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 3. 16:44

Az FBI sikeresen lezárta a saját maga ellen folytatott nyomozást.

Kiderült még korábban az idén, hogy egy meg nem nevezett amerikai ügynökség nem engedelmeskedett a Fehér Ház parancsainak, és titokban a Pegasus-t gyártó izraeli NSO-val üzletelt, amely jelenleg feketelistán van az országban. Ezután megbízták az FBI-t, hogy derítse ki, melyik ügynökség engedetlenkedett.

A New York Times szerint most az FBI sikeresen kikutatta, hogy ők maguk voltak azok, akik figyelmen kívül hagyták az elnöki utasításokat.

Kiderült, hogy nemcsak üzleteltek az NSO-val, hanem egy vállalat is létrehoztak csak azért, hogy ezáltal rejtsék el azt, hogy közük van hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy az FBI valószínűleg tudatában volt annak, hogy szabályellenesen cselekszenek.

A lap emlékeztet, hogy az NSO-nak számos kémbotrányhoz van köze világszerte, köztük a magyarországi lehallgatásokhoz is, amelyet a Pegasus nevű szoftverrel végeztek. Joe Biden kormánya azért tette feketelistára a céget, hogy „elfojtsa a digitális eszközök elnyomásra való használatát”.

Az FBI most azt állítja, hogy geolokációs szoftverrel bizniszeltek, amelyet szökevények felkutatására akartak használni. Kiemelték, hogy ezzel a szoftverrel nem tudtak feltörni se telefonokat, se számítógépeket.

#Külföld#fbi#nso#nyomozás#joe biden#pegasus#lehallgatás

Címlapról ajánljuk