Külföld

Százezrek lettek húsallergiások kullancscsípés miatt

rtl.hurtl.hu

2023. július 28. 10:20

Az allergia életveszélyes reakciót válthat ki bizonyos húsfélék – sertés, marha, nyúl, bárány, őz – valamint a zselatin, a tej és egyes gyógyszerek fogyasztása esetén.

A kutatók szerint növekszik azoknak az amerikaiaknak az aránya, akiknél ritka húsallergia alakul ki kullancscsípés miatt – írta a BBC. A lap szerint már legalább 450 ezer ember érintett az országban. 

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) által csütörtökön közzétett új adatok azt mutatják, hogy meredeken emelkedett az alfa-gal-szindróma eseteinek száma. A húsallergiaként is ismert betegséget az ország déli és keleti részén őshonos csillagkullancsra vezetik vissza. 

Az allergia életveszélyes reakciót válthat ki bizonyos húsfélék – sertés, marha, nyúl, bárány, őz – valamint a zselatin, a tej és egyes gyógyszerek fogyasztása esetén.


A szindróma tünetei közé tartozik a gyomorgörcs, a hasmenés, a csalánkiütés és a légszomj, ez utóbbi akár végzetes is lehet. 

A CDC 2017-től 2021-ig 

évente mintegy 15 ezerrel nőtt az ilyen allergiában szenvedők száma.

Ennek ellenére az amerikai orvosok 42 százaléka soha nem hallott a betegségről.

A szakértők arra figyelmeztették a lakosságot, hogy védekezzenek rovarriasztókkal és rendszeresen ellenőrizzék magukat. 

Hogyan kell házilag helyesen kiszedni a kullancsot, és mit ne tegyünk a közhiedelmekkel ellentétben? És mikor érdemes orvoshoz fordulni? Cikkünkből kiderül

Magyarországon a kullancosk egy másik fajtája okoz gondot, A Séf meg a többiek című sorozat gyerekszereplőjénél például Lyme-kórt diagnosztizáltak. 


Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Pixabay

#Külföld#egyesült államok#húsallergia#kullancs

Címlapról ajánljuk