Életmód

Kullancs kiszedése házilag: mutatjuk a legbiztosabb módszert

rtl.hurtl.hu

2023. július 19. 8:21

Nyár van, több időt töltünk a szabadban, ahol azonban érdemes vigyázni: nem csak a napégésnek vannak komoly veszélyei, a kullancs is okozhat fejfájást. Ha kullancsot veszünk észre magunkon, elő a csipesszel, gyufával vagy ecettel? Hogyan kell házilag helyesen kiszedni a kullancsot, és mit ne tegyünk a közhiedelmekkel ellentétben? És mikor érdemes orvoshoz fordulni? 

A kullancscsípés megelőzésére a legjobb módszer a bozótos területek elkerülése. A kullancsszezon április és július között a legintenzívebb, ez a legveszélyesebb időszak. Szerencsére a csípések miatt

alapvetően nem kell orvoshoz menni, a kullancsokat házilag is el lehet távolítani. 

a kullancsokat házilag is el lehet távolítani. Azonban fontos, hogy minél hosszabb idő telik el a csípés és az eltávolítás között, annál nagyobb a fertőződés kockázata.

Kullancs kiszedése házilag: a csipesz a legjobb megoldás 

A szakemberek szerint az egyik legjobb módszer a kullancs otthoni eltávolítására, ha csipesszel végezzük a műveletet. Nem kell különleges felszerelés a házi eltávolításhoz: meg lehet oldani otthon is megtalálható, közönséges, hegyesebb csipesszel.

Fontos az is, hogy ha csak lehet, ne kézzel, körömmel, hanem hegyes orrú csipesszel vagy olyan, gyógyszertárakban is kapható kullancskiszedő eszközzel próbálkozzunk, amivel nem nyomjuk össze a kullancs testét.

A gyakorlatban úgy érdemes csinálni, hogy miután megfogtuk és lassan húzni kezdtük, hagyjuk, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket. Így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Annyira lassan húzzuk, hogy a bőrünkön „kis sátor” keletkezzen.

Kullancs kiszedése csipesz nélkül

Ha valakinek éppen nincs otthon kullancs kiszedésére befogható csipesze, akkor jó megoldás a cérnával való eltávolítás is. Ha a kullancs könnyen elérhető helyen van, alapvetően nem kell hozzá sok kézügyesség, de ha valaki bizonytalan, itt megnézhet egy szakszerű oktatóvideót.

Kullancs kiszedése házilag: mutatjuk a legbiztosabb módszert
Kicsik, de veszélyesek lehetnek a kullancsok. Forrás: Pexels / Erik Karits

Semmi olaj, zsír vagy kölni

A fenti opciók mellett nem érdemes mással próbálkozni a kullancs házilag történő kiszedésénél, hiszen minden olyan kísérlet, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy annak összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot.

Kullancs kiszedése házilag: működik a közkedvelt ecetes módszer? 

Inkább ne próbáljuk! Ahogy írtuk, minden, ami a kullancsot arra készteti, hogy visszaöklendezze a gyomortartalmát, csak növeli a fertőzés esélyét. Ne tegyünk se mellé, se köré, se rá ecetet!

Kullancs kiszedése gyufával  

Bár valóban van egy népi hiedelem azzal kapcsolatban, hogy a nedves gyufa képes „kicsalogatni” a kullancsot az emberből, ez az elképzelés egyáltalán nem működik a gyakorlatban. Hangsúlyozzuk, a megfelelő kiszedési eszköz a csipesz, a cérna, illetve a kifejezetten erre a célra vásárolható eszközök, mint a patikákban kapható kanál vagy kullancskiszedő lap.

Beszakadt kullancs, fertőtlenítés

Ha a kullancs mégis beszakad, vagyis egy része a bőrünkben marad, ne akarjuk kipiszkálni, abból csak baj lehet, kilökődik magától.  

A csípés helyét nem érdemes fertőtleníteni. A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a számára hasznosítható tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is.  

A kullancsszezon előtt feltétlenül érdemes beadatnunk a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltást. A csípést követően azonban – a legtöbb esetben – semmilyen védőoltás nem indokolt, viszont érdemes lehet megőrizni a parazitát, és felírni a csípés dátumát és helyét, ha később megjelenne valamilyen gyanús tünet. Lehetnek olyan orvosok ugyanis, akik képesek megkülönböztetni az egyes fajokat, és ennek alapján sejthető, hogy milyen kórokozókkal kell esetleg számolni.

Tünet vagy sem?

Alapvetően nem kell az orvoshoz rohanni a csípés után. Az elhamarkodott antibiotikum-kezelés egyaránt meghiúsíthatja a klinikai és a laboratóriumi diagnózist. Az orvosok szerint a vérvizsgálatok a korai fertőzésekben még használhatatlanok, mert immunválaszt mutatnak ki, ami ebben az esetben különösen lassan alakul ki. A Lyme-kór általában jól gyógyítható, lassan kifejlődő betegség – pár nap várakozás után sem lesz baj, viszont könnyebb eldönteni, fertőzésről van-e szó.

Orvossal akkor érdemes konzultálni, ha a csípést követően a csípés helyén, legalább egynapos lappangási idővel jelentkezik egy fokozatosan növekvő, legalább 5 centiméteres pír, ami ezután még három napon át növekszik, tehát már legalább 7 centiméteres.

A Lyme-kór egyéb tüneteiről ezekben videóinkból lehet többet megtudni:
Innen ismerhetjük fel, ha Lyme-kórt okozott a kullancscsípés
Ismerd meg a Lyme-kór veszélyeit!

Piros folt? Önmagában nem ok a pánikra

Persze a csípések ilyen tünetek nélkül is szembetűnőek lehetnek, főleg, ha a kullancs szájszerve beszakad – de ilyenkor sem kell pánikba esni. Ha nem sikerül teljesen eltávolítani a kullancsot, előfordulhat, hogy az kisebb-nagyobb viszkető bőrpírt okoz.

Ez az úgy nevezett idegentest-reakció akár egy éven át is eltarthat, de magától megoldódik.

Ezt a jelenséget nem nehéz megkülönböztetni a Lyme-folttól. Az ugyanis mindig növekszik, naponta fél-kettő centimétert, míg az idegentest-reakció nem nő meg 5 cm-nél nagyobbra, és magától zsugorodni kezd pár nap alatt.  

A legjobb persze az, ha meg sem csíp minket a kullancs. Hogyan védekezhetünk a kullancsok, illetve a kullancsok által hordozott betegségek ellen? Mennyivel előbb kell beadatni a védőoltást, hogy védettek legyünk? A lenti videóban a szakértő válaszol:

#Életmód#kullancs#kullancs kiszedése#kullancs kiszedése házilag#kullancsszezon#tanácsok#tippek#kullancs kiszedése ecettel#kullancs kiszedése otthon#kullancs kiszedése gyufával#kullancscsípés

Címlapról ajánljuk