Külföld

Felkerült az FBI listájára Budaházy György és a Hunnia-per szinte összes vádlottja

rtl.hurtl.hu

2023. július 27. 9:26

Novák Katalin megkegyelmezett nekik, az FBI veszélyesnek nyilvánította őket.

Budaházy György és a Hunnia-perben elítélt bűntársai is rákerültek az amerikai repüléstilalmi listára, amit az FBI Terrorista Átvilágító Központja (Terrorist Screening Center – TSC) vezet, szúrta ki a Népszava.

A lap mindezt az FBI által vezetett nyilvántartás egy korábbi változatából derítette ki, azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy az érintettek továbbra is szerepelnek-e az adatbázisban.

Mint arról beszámoltunk, Budaházy Györgyöt a pápalátogatás alkalmából engedte szabadon Novák Katalin köztársasági elnök. A bíróság korábban terrorcselekmények miatt 6 évre ítélte. 

A Hunnia-per terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt indult. Budaházyt és társait azzal vádolták, hogy 2007 és 2009 között Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat követtek el az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodánál és a politikusok otthonainál, de a vádpontok között szerepelt egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is. Onnan pénzt akartak szerezni. Az ügynek 18 vádlottja volt, valamennyiüket elítélte a bíróság, Budaházy György első fokon 17 évet kapott, ezt a Fővárosi Ítélőtábla 2023. március 9-i ítéletében jelentősen, hat évre enyhítette.

A Népszava azt írja, hogy Budaházy György a több mint egymillió nevet tartalmazó lista 439510. rovatában szerepel. Egy kivétellel a 2016-os Hunnia-per mind a 17 vádlottjának és a per egyik tanújának a neve is szerepelt a listán. Az FBI tehát úgy ítélte meg, hogy a Hunnia Mozgalom tagjai a polgári légi közlekedés, illetve az Egyesült Államok biztonságára is veszélyt jelentenek.

A Népszava megpróbálta kideríteni, hogy az érintettek lekerültek-e a repülési tilalmi listáról, ám az amerikai kormányzat illetékes szóvivője nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy konkrét személyek rajta vannak vagy sem az aktuális névjegyzéken.

Budaházy az RTL Házon kívül című műsorának arról beszélt, hogy nagyon hálás a köztársasági elnöknek és az egész kormánynak amiért kiengedték a börtönből. Az áldozatok szégyennek tartják a döntést.

 

Nyitókép: Házon kívül

#Külföld#fbi#budaházy györgy#hunnia-per#szabadon engedték

Címlapról ajánljuk