Külföld

Vendégjárás: meleg fogadtatásban részesült Észak-Koreában az orosz védelmi miniszter

rtl.hurtl.hu

2023. július 26. 8:08

Észak-Korea nagy támogatója Putyin háborújának.

Szergej Sojgu megérkezett Észak-Koreába, írja a Koreai Központi Hírügynökség beszámolója alapján az AFP. Az orosz védelmi minisztert észak-koreai kollégája, Kang Szun-nam miniszter fogadta.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön lesz hetven éve, hogy megkötötték a panmindzsoni fegyverszünetet, amivel beszüntették a harcokat a koreai háborúban. Az évfordulót Észak-Koreában a győzelem napjaként ünneplik, az állami média pedig történelmi léptékű ünnepséget ígér a kerek évfordulón.

A megemlékezés abból a szempontból is rendhagyó lesz, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta először látogat Észak-Koreába külföldi delegáció: mint arról a Koreai Központi Hírügynökség beszámolt, Phenjanba várják a Kínai Kommunista Párt politikai bizottságának küldöttségét is.

Észak-Korea 2020 óta az ország szigorú lezárásával védekezett a koronavírus-járvány ellen, még saját állampolgárait sem engedte vissza az országba – emlékeztet az AFP hírügynökség. A Kínával való kereskedelem csak tavaly indult újra, az új kínai nagykövet pedig csak idén léphetett hivatalba.

Az orosz védelmi miniszter megérkezése alkalmából a Koreai Központi Hírügynökség közölte: az észak-koreaiak teljes mértékben támogatják az orosz hadsereget és az orosz népet, akik azért küzdenek, hogy megvédjék országuk szuverenitását és érdekeit.

Nyitókép (illusztráció): Kim Dzsongun 2019-ben Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#észak-korea#szergej sojgu#oroszország

Címlapról ajánljuk