Külföld

„A szülők a hibásak” – nem enged be 12 éven aluli gyerekkel érkező családokat egy étterem

rtl.hurtl.hu

2023. július 19. 7:52

Volt olyan gyerek, aki gyakorlatilag pusztítani kezdett, más a falra firkált zsírkrétával vagy épen az étel landolt a falakon. A szülők agresszióval válaszolnak, ha szólnak a gondról. Megszólalt egy pedagógus is, szerinte baj van a gyerekneveléssel. 

A dierhageni Schipperhus étterem nagy hangsúlyt fektet a finom ételekre – és a nyugalomra a vendégek kiszolgálásakor, jellemzi a meglepő döntést hozó éttermet a német Merkur. A lap szerint a németországi Schipperhus tulajdonosai mindezért odáig is elmennek, hogy nem engednek be 12 éven aluli gyerekeket. A tulajdonos házaspár az étterem honlapján jelentette be: „A múltban történt számos kellemetlen incidens miatt úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban nem fogadunk tizenkét év alatti gyermekekkel érkező családokat.” Ricarda Biebl és férje, Stefan nem elsőként jutottak erre az elhatározásra. A Merkur szerint egy londoni kávézó  nem engedi be az öt év alatti gyerekeket és már van olyan légitársaság is, amely gyerekmentes járatokat kínál.

Ricarda Biebl először bizonytalankodott, majd érvényre juttatta döntésüket. A német Bildnek a szülők felelősségét hangsúlyozta és felidézte, hogy volt olyan eset, amikor egy 3 éves gyerek gyakorlatilag pusztítani kezdett az étteremben. Olyan is előfordult, hogy a falra zsírkrétával firkáltak vagy az ételt a falhoz vágták. És hogy hogyan reagáltak a szülők? „Vadul sértegetnek minket – mindig, amikor szólunk” – mondta a lapnak Ricarda Biebl. 

A Bild megkérdezett az ügyről egy pedagógust is, ő szintén a szülőkben látja a problémát, nem a gyerekekben. Albert Wunsch úgy látja, hogy a gyerekeket túlságosan elkényeztetik, a szülők pedig nem akarják tudomásul venni, ha valami rossz történik, nem is akarják látni, ha  a gyerek nem megfelelősen viselkedik. „A nagy probléma nem a gyerekekkel van – hanem a szülőkkel! Nagyon kevesen maradtak, akik valóban törődnek a gyerekneveléssel. A legtöbbjük itt ült és a telefont nézte, miközben a gyerekeik sikoltozva rohangáltak” – mondta a lapnak az étterem tulajdonosa, aki maga is négy gyerek édesanyja. A vendégek visszajelzései nem maradtak el a lépés után, ez pedig aggodalommal töltötte el a házaspárt.

„Embertelen! Nem értem, hogy az állatoknak megengedik, hogy étterembe menjenek, a gyerekeknek pedig kint kell maradniuk!!!!. Igazából kár egy ilyen szép étteremért!!!” – írta egy dühös felhasználó. Más az étterem bojkottjára szólított fel és olyan is akadt, aki diszkriminációt emlegetett. Azonban a lépés új vendégeket is bevonzott. 

Teljesen helyes a döntés, hogy 12 év alatti gyerekeket nem engednek be. Magam is anya vagyok, nagymama és sok éven át dajka voltam. De amit ma nevelésnek hívnak, az katasztrofális. A szülők csak magukra gondolnak

– írta egy vendég. Olyan is akadt, aki jelezte: sokan értékelik a nyugalmat, ha étterembe mennek. 

Ricarda Biebl bizonyos vendégek csalódottságát megérti, de nehezen viseli a gyűlölködést. Őt és férjét névtelenül rasszistának és gyermekgyűlölőnek nevezték az interneten. Sajnálja az összes „jól nevelt gyereket és barátságos szülőt”. A probléma már odáig fajult, hogy Biebl azt fontolgatja, hogy eladja a Schipperhust.

Jó, ha a gyerek nem kap meg mindent azonnal – hívta fel a figyelmet a Reggeliben Bojti Andrea gyermekpszichológus:


Nyitókép: Pixabay

 

#Külföld#étterem#család#gyerekmentes#gyereknevelés

Címlapról ajánljuk