Külföld

Ha-ha-ha, mondta az amerikai katona, majd átrohant Észak-Koreába

rtl.hurtl.hu

2023. július 18. 16:09

Fegyelmi okokból haza akarták küldeni, de visszatért a határhoz egy túracsoporttal.

Egy amerikai katona átlépte az észak-koreai határt, és vélhetően ott elfogták – mondta egy amerikai tisztviselő kedden a CBS News-nak.

Az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetet működtető ENSZ-parancsnokság kedden közölte, hogy egy azonosítatlan amerikai állampolgár átlépte a határt. Most azon dolgoznak, hogy valahogy visszakerüljön a határ déli oldalára.

Az amerikai tisztviselő a CBS Newsnak elmondta, hogy a szóban forgó katonát fegyelmi okokból haza akarták küldeni az Egyesült Államokba, de miután átment a reptéri biztonsági ellenőrzésen, valahogy visszatért, és sikerült csatlakoznia egy határtúrához.

A férfi a túrán rohant át az észak-koreai oldalra. Egy hangos ha-ha-ha kiáltást hallatott, és berohant néhány épület közé – mondta egy szemtanú.

Először azt hittem, hogy ez egy rossz vicc, de amikor nem jött vissza, rájöttem, hogy nem az

– tette hozzá.

Meglehetősen ritka, hogy valaki Kim Dzsongun diktatúrájába vágyna, a fordított irányú mozgás viszont már jóval gyakoribb és veszélyesebb is. A határ tele van taposóaknákkal, ezen túl elektromos és szögesdrót kerítés és megfigyelő kamerák találhatók körülötte.

Sanszos, hogy Phenjan provokációként értékeli a katona akcióját. Mindez ráadásul akkor történt, amikor feszült a helyzet Szöullal, illetve Washingtonnal, mivel évtizedek óta először ballisztikus rakétákkal felszerelt nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró érkezett Dél-Koreába.

Nyitókép: Látogatók a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet dél-koreai oldalán, Padzsuban 2022. szeptember 13-án. Fotó: MTI/EPA/YNA.

#Külföld#észak-korea#katona#dél-korea#demilitarizált övezet#határ#határátlépés#amerikai#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk