Külföld

Szalmonellát találtak a Kinder csokikat gyártó cég üzemében, leállt a termelés

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 8:24

Tavaly áprilisban is leállították az arloni üzemet, ugyancsak szalmonella jelenléte miatt. 

A Ferrero csokoládégyártó cég szalmonella miatt leállította a termelést a belgiumi Arlonban található gyárában, írta meg a német RTL az AFP híre alapján.

A vállalat szóvivője azt mondta az ügynökségnek, hogy a Ferrero üzemet nem zárták be, csak a termelés állt le, az alkalmazottak továbbra is megkapják fizetésüket. A baktérium jelenlétét június végén fedezték fel, jelenleg a gyár takarítása zajlik, helyi sajtóértesülések szerint ez még két hétig is eltarthat, a édességgyártás csak ezután indulhat újra. 

A Ferrero szerint a termelés leállítása elővigyázatossági intézkedés. A késztermékekben nem találtak szalmonellát.

Tavaly áprilisban is leállították az arloni üzemet, ugyancsak szalmonella jelenléte miatt. Pedig a bélfertőzést okozó baktériumot már 2021 december 15-én felfedezték a gyárban. Az ott készült valamennyi csokoládéterméket (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) visszahívták. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tavaly júniusi közlése szerint 370 megerősített és 22 valószínűsíthető szalmonellafertőzéses esetet azonosítottak az EU-tagországokban és Nagy-Britanniában:


Akkor mintegy 10 ezer alkatrészt cseréltek le vagy tisztítottak meg a gyárban, június végén újraindult a termelés.
 

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

#Külföld#ferrero#belgium#szalmonella#gyár#leállás#csoki

Címlapról ajánljuk