Külföld

Eljárás indult Magyarország ellen az embercsempészek szabadon engedése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 15:02

Az Európai Bizottság szerint Magyarország több uniós irányelvet is megsértett. 

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar kormány ellen a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt – írja a hvg.hu

A Bizottság úgy véli, hogy Magyarország ezzel több uniós irányelvet is megsértett, a csempészet bűncselekménye miatt elítélt személyekre alkalmazandó ilyen lerövidített szankciók nem hatékonyak és nem is visszatartó erejűek, és nem veszik figyelembe a szóban forgó esetek körülményeit.

A kormánynak most két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a Bizottság által feltárt hiányosságokat. Amennyiben nem kap kielégítő választ, a Bizottság folytathatja az eljárást és úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt ad ki – jegyzi meg a lap. 

A kormány áprilisban fogadta el azt a rendeletet „költséghatékonysági okból”, ami szerint a külföldi embercsempészek úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülhetnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy szabadon távozhatnak a börtönből, ha más bűncselekményt nem követtek el. A szabadulás feltétele, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.  

A külföldi embercsempészek szabadon engedéséről szóló kormánydöntésből azután lett igazán ügy, hogy az RTL Híradó bemutatta, mindez hogyan történik. Vagyis, hogy lényegében kiviszik ezeket az embereket a vasútállomásra, aztán mindenki mehet, amerre lát. 

Nyitókép: RTL

#Külföld#embercsempészek#embercsempész#brüsszel#európai unió#eljárás

Címlapról ajánljuk