Külföld

Bírálta a katonai vezetést, kirúgták a magas rangú orosz parancsnokot

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 13:45

Ivan Popov éles bírálatot fogalmazott meg az orosz katonai vezetésnek, amely után állításai szerint elbocsátották parancsnoki posztjáról. A magas rangú tisztviselő azt állítja, hogy a orosz vezetés cserben hagyta az ukrán fronton harcoló katonáikat.

Egy magas rangú orosz katonai tisztviselő azt állítja, hogy egyszerűen kirúgták, miután beszámolt az ukrajnai fronton zajló eseményekről. Ivan Popov vezérőrnagy szembesítette a moszkvai katonai vezetést a mulasztásaikkal, amikkel szerinte elárulták az Ukrajnában harcoló orosz csapatokat – írja a Reuters.

Az 48 éves tiszt Andrej Guruljov orosz törvényhozó által közzétett hangüzenetben mondta el, hogy elbocsátották, miután igazat mondott a felső vezetésnek a fronton kialakult helyzetről. Popov az 58-as ezred parancsnoka volt, amely a dél-ukrajnai Zaporizzsja területén vett részt harcokban. Arra panaszkodott, hogy 

rengetegen haltak meg ukrán légicsapásokban, mert az orosz erők nem kaptak megfelelő tüzérségi elhárító rendszereket.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta azonnal a tisztviselő vallomását, és egyelőre a hírügynökség sem tudta ellenőrizni a hangüzenet hitelességét. Nem világos, hogy hogy az üzenetet mikor rögzítették, és Popov jelenlegi tartózkodási helye sem ismert.

A jelek szerint recseg-ropog Moszkva hadigépezete: Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldoshadsereg parancsnoka  a múlt hónapban Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit, hogy büntesse az orosz vezetést, ami szerinte korábban az ő állásaikat támadta. Az egynapos lázadásra viszont nem járt sikerrel, azóta Fehéroroszországban lelet menedéket. 

Nyitókép: Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen Szergej Sojgu védemi miniszter a katonai páncélozott járműveket gyártó tatárföldi üzembe látogat 2023. július 11-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején. MTI / EPA / Orosz védelmi minisztérium

#Külföld#orosz-ukrán háború#orosz katona#tisztviselő#árulás

Címlapról ajánljuk