Külföld

11 év után havazik egy dél-afrikai nagyvárosban

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 14:40

Johannesburgban utoljára 2012-ben esett a hó.

11 év óta először havazik a dél-afrikai Johannesburgban. A város lakói nagyon örültek a ritka hóesésnek, voltak olyan gyermekek is, aki most láttak életükben először havat – írja a Guardian.

Dél-Afrika egyes részein nem szokatlan a havazás a téli hónapokban, de az egyik legnagyobb városban, Johannesburgban utoljára 2012 augusztusában esett a hó. Jennifer Fitchett, a Witwatersrand Egyetem professzora a Times című dél-afrikai napilapnak elmondta, hogy a hóesést a megnövekedett páratartalom, a hideg hőmérséklet és a hideg szél okozta.

11 év után havazik egy dél-afrikai városban
Fotó: REUTERS / Siphiwe Sibeko TPX IMAGES OF THE DAY

A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy valószínűleg nem marad meg a hó. A térségben egyébként jó, ha tíz évente egyszer történik ilyesmi: a telek többsége száraz, az év ezen hónapjaiban nullához közelít a levegő páratartalma. Annyi biztos, hogy a legkisebbek nagyon örültek az időjárásnak, sokan életükben először tudtak hócsatázni vagy hóangyalt készíteni. 

11 év után havazik egy dél-afrikai városban
Fotó:  REUTERS / Siphiwe Sibeko TPX IMAGES OF THE DAY

Átlagosan minden ötödik évben esik a hó, de a mostanihoz hasonlóra 10-20 évenként kerül sor, a lapnak nyilatkozó meteorológus szerint viszont ez nem a klímaváltozásnak tudható be. A szokatlan időjárás miatt volt, akinek nem indult el az autója, a gyermekek viszont nagyon örültek a havazásnak.

Nyitókép: REUTERS / Siphiwe Sibeko

#Külföld#johannesburg#havazás#dél-afrika

Címlapról ajánljuk