Külföld

Kiderült, mennyiért vette meg a kormány a brüsszeli luxusházat

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 7:52

A patinás luxusingatlant 10 millió euróért vette meg a magyar kormány Brüsszel kormányzati és diplomáciai negyedében. Azonban a felújítással együtt a végösszeg 15,6 millió euróra emelkedhet, amit ugyancsak a magyar adófizetők állnak.

10 millió euróba került az a luxusingatlan, amit az Orbán-kormány vásárolt Brüsszelben – közölte a Miniszterelnökség a Népszavával.

Mint arról mi is beszámoltunk szerdán, a magyar kormány egy régi, patinás épületet vett a belga főváros egyik legelegánsabb negyedében. A magyar állam még 2021-ben, az áprilisi választások előtt vásárolta meg a nagy értékű, 2300 négyzetméter lakóterületű, egyébként műemlék jellegű ingatlant.


A lapnak korábban nyilatkozó brüsszeli ingatlanpiaci szakértők a 5-7 millió euróra becsülték a vételárat, amelyhez még hozzájön 5,6 millió euró a felújításra. Most azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyik munkatársa elárulta a lapnak, pontosan mennyibe került az elegáns villa Brüsszel kormányzati és diplomáciai negyedében.

A luxusingatlant 10 millió euróért vette meg a magyar kormány, ami azonban a felújítással együtt a végösszeg 15,6 millió euróra emelkedhet, amit ugyancsak a magyar adófizetők állnak. Ez mai árfolyamon több mint 6 milliárd forint.

A felújítást egyébként a Laterex Építő Zrt. nevű cég végzi – a 2006-ban alapított, a Gerencsér család érdekeltségébe tartozó vállalat a kormányzati építési közbeszerzések egyik gyakori szereplője és nyertese. A cég taobefizetései (társasági adó) a felcsúti fociakadémiát gazdagítják.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt állította, hogy az épület Magyarországnak a jövő év második felében esedékes uniós tanácselnökségét fogja szolgálni, utána pedig kulturális házként működhet tovább. A lap ugyanakkor emlékeztet: Brüsszelben 2004 óta működik magyar kulturális intézet, nem messze a tízmilliós ingatlantól.

Nyitókép: Google Street View

 

 

#Külföld#brüsszel#luxusingatlan#vásárlás#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk