Külföld

Brüsszelben vett luxusházat a magyar kormány, 2,1 milliárd forint csak a felújítás

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 6:54

2300 négyzetméter lakóterületű műemlék jellegű ingatlant vettek. Egy a közbeszerzéseken gyakran befutó cég újítja fel.

A magyar kormány egy régi, patinás épületet vett Brüsszel egyik legelegánsabb negyedében – írta a Népszava szerdán. A lap információi szerint az épületet fel is újítják kétmilliárd forintból.

A magyar állam még 2021-es áprilisi választások előtt vásárolta meg a nagy értékű, 2300 négyzetméter lakóterületű, egyébként műemlék jellegű ingatlant. Az épület árát csak megbecsülni lehet, a lap ingatlanvásárlással kapcsolatos kérdései ugyanis lepattantak Külgazdasági és Külügyminisztériumról.


Egy ingatlanpiaci szakértő megközelítőleg 5 millió euróra, jelenlegi árfolyamon 1,8 milliárd forintra tippelte az ingatlan értékét. Egy másik szakember viszont 6-7 millióra taksálta az épület árát.

A lap a külügy idei költségvetéséről készült, a parlament honlapján közzétett összefoglalóból azt is kiderítette, hogy az ingatlant fel is újítja a magyar állam, a Rue de la Loi 9. szám alatt álló ház felújítása 2,1 milliárd forintba (5,6 millió euró) kerül. A munkálatok most zajlanak.

Az épület megvásárlását megerősítették Magyarország brüsszeli nagykövetségén, ennél többet azonban nem árultak el, írja a lap.

A felújítást a Laterex Építő Zrt. nevű cég végzi – a 2006-ban alapított, a Gerencsér család érdekeltségébe tartozó vállalat a kormányzati építési közbeszerzések egyik gyakori szereplője és nyertese. A cég taobefizetései (társasági adó) a felcsúti fociakadémiát gazdagítják.

Nyitókép: Google Street View

#Külföld#brüsszel#luxus#épület#vásárlás#magyar kormány

Címlapról ajánljuk