Külföld

Megüzenték a fehérorosz ellenzék vezetőjének, hogy a férje meghalt

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 20:33

Szvjatlana Cihanouszkaja férjét 19 évre ítélték és egy névtelen üzenet szerint meghalt. Hiába próbált bármit megtudni róla, mert a fehérorosz ellenzékieket úgy elnyelték a börtönök, hogy nincs róluk semmi megbízható hír. 

Névtelen üzenetet kapott Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék emigrációba kényszerült vezetője, amely szerint férje, Szjarhej Cihanouszki meghalt a börtönben – közölte kedden maga a politikus.

A 44 éves ellenzéki aktivistát azt követően vették őrizetbe, hogy bejelentette, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kihívójaként indul a 2020-as államfőválasztáson. Helyette indult végül felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja a voksoláson. Cihanouszkaja más ellenzékiek társaságában később hatósági nyomásra kénytelen volt külföldre menekülni. Férjét 2021 decemberében 19 év és hat hónap szabadságvesztésre ítélték tömeges zavargások szervezése, gyűlöletkeltés, a közrend megzavarása címén.

Cihanouszkaja kedden közölte, hogy március eleje óta nem kapott semmi hírt férjéről, a neki címzett leveleket nem kézbesítik, védőjének pedig nem engedélyezik, hogy találkozhasson vele.

Nem tudok semmit róla. Nem kaptam egyetlen levelet sem, s ügyvédjén keresztül sem tudtunk kapcsolatba lépni


– panaszolta a Litvániában élő fehérorosz ellenzéki vezető. Mindazonáltal hozzátette, hogy nincs semmilyen bizonyítéka a névtelen üzenet igazságtartalmára.

Szjarhej Cihanouszki nem az egyetlen bebörtönzött ellenzéki, akinek sorsát homály fedi. 

  • Csaknem hetven napja nem hallani semmit a 2020-as elnökválasztásból kizárt Viktar Babarikáról, akinek hívei attól tartanak, hogy a volt bankárt megverhették és a börtönkórházban ápolhatják. Az ellenzéki politikusnak elvileg tanúként meg kellett volna jelennie fia bírósági meghallgatásán, de mégsem volt ott.
  • Szintén öt hónapja nem érkezett hír Marija Kalesznyikaváról, Babarika 11 év börtönre ítélt kampánymenedzseréről.
  • Mikola Sztatkevics - aki elnökjelölt volt a 2010-es elnökválasztáson - 14 év börtönbüntetést szabtak ki, s felőle sem hallottak már 145 napja.

„A hatóságok szándékosan járnak el így, hogy az ellenzéki vezetőket teljesen elszigeteljék az információktól” – jelentette ki Paval Szapelka, a Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet egyik munkatársa. 

Ezzel az a cél, hogy ne csak a külvilágtól elszigetelt, borzalmas körülmények között bebörtönzött politikai foglyokra gyakoroljanak nyomást, hanem családjaikra is, akik kénytelenek úgy élni, hogy nem tudnak semmit szeretteikről 

– tette hozzá.

A Vjaszna összesítése szerint 1501 politikai fogoly van börtönben Fehéroroszországban.

Nyitókép: Szvjatlana Cihanouszkaja. Fotó: Reuters/Arnd Wiegmann.

#Külföld#fehéroroszország#Szvjatlana Cihanouszkaja#szjarhej cihanouszki#börtön#Aljakszandr Lukasenka

Címlapról ajánljuk